Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yli 25 miljoonaa yhdysvaltalaista on menettänyt työnsä koronakriisin aikana

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi osallistui äänestykseen suojaava maski kasvoillaan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyi perjantaina lähes puolen biljoonandollarin elvytyspaketin maan talouden piristämiseksi koronaviruspandemian keskellä. Kongressin edustajainhuone ja senaatti olivat hyväksyneet paketin jo aiemmin.

Edustajainhuoneen äänestys torstaina paikallista aikaa ja sitä edeltänyt keskustelu käytiin erityisjärjestelyin. Kongressiedustajat pitivät kasvomaskeja, ja heitä päästettiin istuntosaliin vain pienissä ryhmissä.

Elvytyspaketti on suuruudeltaan 483 miljardia dollaria eli noin 448 miljardia euroa. Se on jatkoa kongressin maaliskuun lopussa hyväksymälle 2,2 biljoonan dollarin elvytyspaketille.

Tukipaketti kohdistuu muun muassa pienyrityksille, sairaaloille ja koronavirustestauksen laajentamiseen.

Yhdysvaltain talous on kärsinyt pahoin koronaviruksen aiheuttamista rajoitustoimista. Maaliskuun puolivälistä lähtien yli 26 miljoonaa ihmistä on menettänyt työnsä.

Torstaina saatiin jälleen synkkiä työllisyyslukuja, kun 4,4 miljoonan ihmisen kerrottiin ilmoittautuneen työttömäksi viime viikon jälkeen.

Vuoden 2008 finanssikriisin jälkimainingeissa Yhdysvalloissa oli Fortunen mukaan enimmillään 15,3 miljoonaa työtöntä. Nykyinen taso on korkein sitten 1930-luvun laman.

Yhdysvalloissa on kirjattu Worldometer -tilastosivuston mukaan yli 879 000 koronavirustartuntaa. Covid-19-tauti on tappanut maassa yli 49 000 ihmistä, mikä on noin 150 ihmistä miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava suhdeluku oli perjantaina 32.

Rajoitusten purkaminen aiheuttaa keskustelua

Joissain Yhdysvaltojen osavaltioissa on vähitellen alettu höllentää koronaviruksen takia asetettuja rajoitustoimia. Joidenkin osavaltioiden toimintaa asiassa on hämmästelty, sillä esimerkiksi rajoituksia purkavassa Georgiassa ei vielä ole nähty merkkejä epidemian merkittävästä laantumisesta.

Jopa presidentti Trump kritisoi Georgian republikaanikuvernööri Brian Kempin toimintaa asiassa.

– Minä haluan, että osavaltiot avautuvat, haluan sitä paljon enemmän kuin hän (Kemp). Mutta en halunnut nähdä hoitoloiden avautumista tässä vaiheessa, eivätkä sitä halunneet lääkäritkään, Trump sanoi päivittäisessä tiedotustilaisuudessaan uutiskanava CNN:n mukaan.

Presidentti viittasi Georgian päätökseen sallia muun muassa kuntokeskusten, kynsihoitoloiden, hierojien, kampaamoiden ja keilahallien avautuminen perjantaista lähtien.

Trump sanoi pressissään myös, että hän saattaa pidentää fyysisen etäisyyden sääntöjen voimassaoloa. Tällä haavaa liittovaltion asettamat linjaukset ovat voimassa 1. toukokuuta asti.

Uutiskanava CBS:n torstaina julkaiseman kyselyn mukaan 63 prosenttia amerikkalaisista oli enemmän huolissaan rajoitusten purkamisesta liian aikaisin kuin rajoitusten taloudellisista vaikutuksista.

Monissa osavaltioissa on pidetty mielenosoituksia, joissa on vaadittu rajoitusten purkamista suunniteltua nopeammin.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut