Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nordean kysely: Useimmat selviytyvät asumismenoistaan koronasta huolimatta

Lähes kolme neljännestä suomalaisista selviytyy asumismenoistaan koronakriisistä huolimatta, ilmenee Nordean teettämästä kyselystä.

Joka neljäs kokee kuitenkin tilanteensa hankaloituneen. Ongelmia kokevat erityisesti yrittäjät, nuoret, lapsiperheet ja vuokralla asuvat.

– Toisin kuin asuntolainan ottaneilla, vuokralla asuvien osalla ei ole joustomekanismia, ellei vuokraisäntä tai -emäntä niin totea. Lähtökohtaisesti vuokra pitää maksaa joka kuukausi, totesi Nordean Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala tiedotustilaisuudessa.

Kuusi prosenttia vastanneista ilmoitti hakeneensa pankista lyhennysvapaata asuntolainaansa koronakriisin takia. Finanssialan mukaan lyhennysvapaahakemuksia on tullut kaikille pankeille yhteensä jo noin 165 000.

Asuntovelallisten maksamia lainakorkoja ohjaavat euribor-korot ovat koronakriisin aikana olleet selvässä nousussa, mutta pysyneet edelleen miinuksen puolella.

Lähes kaikilla asuntovelallisilla on nykyään lainoissaan ehto, että negatiivinen viitekorko ei laske lainan marginaalia. Näin ollen asuntolainan korossa ei näy muutosta niin kauan kuin korko pysyy nollan alapuolella. Pajalan mukaan näköpiirissä ei ole mitään, joka viittaisi korkojen nousevan selvästi nykytasosta.

– Vaikka nousua tulisi jonkin verran, niin absoluuttinen taso on hyvin lähellä nollaa.

Etätyö ei katkaise kaupungistumista

Koronakriisin myötä suuri osa suomalaisista on siirtynyt tekemään etätyötä. Kyselyn mukaan se ei näytä vaikuttaneen useimpien ihmisten asuntotoiveisiin. Vain harva pohti asuinpaikan vaihtamista.

– Tämän kyselyn perusteella kaupungistumisen trendi ei ole taittumassa. Pako maalle tai Nurmijärvi-ilmiö ei saa tästä kyselystä tukea, sanoi Pajala.

Vastanneista 56 prosenttia uskoi asuntonsa arvon säilyvän kriisistä huolimatta. Viidennes odotti sen laskevan.

– Asuntojen hinnan laskua odottavien joukossa korostuvat lapsiperheet ja henkilöt, jotka kokevat jo nyt taloudellista haastetta, joko kriisin myötä tai muuten. Laskua povaavien joukossa korostuvat myös sellaiset henkilöt, jotka harkitsevat asunnon vaihtoa.

Kyselytutkimuksen toteutti Kantar TNS huhtikuun alkupuolella. Kyselyyn vastasi 1 132 iältään 18–79-vuotiasta suomalaista, joista kaksi kolmasosaa asui omistusasunnossa.

OP: Kauppamäärä pudonnut yli 20 prosenttia

OP Kodin myynti- ja toimitusjohtajien arvio on, että asuntokauppa on hiljentynyt merkittävästi parin viikon aikana. Toissa viikolla tehdyssä kyselyssä yli 70 prosenttia johtajista arvioi, että kauppamäärät ovat laskeneet yli 20 prosenttia normaaliin huhtikuuhun verrattuna.

Tilastoissa tämä pudotus ei vielä näy, sillä tuoreimmat tilastot ovat maaliskuulta.

OP:n asuntomarkkina-asiantuntijat arvioivat, että kauppamäärät voivat kääntyä uudelleen nousuun, jos koronan takia määrätyt rajoitukset poistetaan jo kesällä. Oletus on, että normaaliin kaupantekotahtiin päästäisiin silloin syksyyn tai viimeistään vuoden loppuun mennessä.