Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Iran varoittaa USA:ta sekaantumasta tankkereidensa matkaan Venezuelaan

Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin mukaan tankkereiden matkan vaikeuttaminen olisi merirosvousta. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Iran on varoittanut Yhdysvaltoja vastatoimista, jos maa sekaantuu iranilaisten öljytankkereiden matkaan kohti Venezuelaa. Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin mukaan tankkereiden matkan vaikeuttaminen olisi merirosvousta, jonka seurauksista Yhdysvallat olisi yksin vastuussa.

Iranilainen Fars-uutistoimisto kertoi viikonloppuna, että neljä Yhdysvaltain laivaston alusta on Karibianmerellä valmistautumassa "mahdolliseen yhteenottoon" tankkereiden kanssa.

Zarif esitti varoituksen YK:n pääsihteerille Antonio Guterresille osoittamassaan kirjeessä. Iranin mahdollisia vastatoimia ei yksilöity, mutta maa voisi esimerkiksi yrittää häiritä öljytankkereiden liikennöintiä Persianlahdella.

– Kansainvälisten vesien täytyy pysyä turvallisina kaikille tankkereille tai ei yhdellekään, nimetön sotilaslähde kommentoi iranilaiselle PressTV:lle.

Iran kaipaa vientituloja

Venezuelaan on raportoitu olevan matkalla viisi iranilaista öljytankkeria, joista neljän kerrotaan seilanneen jo Gibraltarin salmesta Atlantille. Ensimmäinen aluksista saattaisi olla perillä Caracasissa noin viikon kuluttua.

Alusten lastina arvioidaan olevan noin 46 miljoonan dollarin arvosta polttoaineita, jotka Venezuela on maksanut amerikkalaistietojen mukaan kullalla. Vientitulot öljystä olisivat tervetulleita Iranille, jonka vientikohteet ovat vähissä Yhdysvaltain tiukkojen pakotteiden takia.

Aiemmin johtaviin öljyntuottajiin lukeutuneella Venezuelalla puolestaan arvioidaan olevan maailman suurimmat öljyvarat. Taloudellinen ja poliittinen kriisi on kuitenkin romahduttanut öljyteollisuuden ja johtanut polttoainepulaan, koska maan omilla jalostamoilla on muun muassa puutetta tarvittavista kemikaaleista. Niitäkin presidentti Nicolas Maduron hallinto on pyrkinyt hankkimaan juuri Iranista.

Iranin tavoin myös Venezuela on Yhdysvaltain talouspakotteiden kohteina. Maiden välejä kiristi aiemmin tässä kuussa kahden amerikkalaisen pidätys Venezuelassa syytettynä sekaantumisesta outoon "vallankaappausyritykseen".

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut