Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amphan-hirmumyrsky iski Intiaan – voimakkaiden tuulten lisäksi alueella pelätään rankkasateiden aiheuttamia tulvia

Erittäin voimakas Bengalinlahden alueella liikkuva sykloni on saavuttanut Intian rannikon, maan viranomaiset kertovat.

Amphan-hirmumyrsky iski keskiviikkoiltana paikallista aikaa Intian itärannikolle Länsi-Bengalin osavaltioon. Tuulen nopeudeksi on mitattu mantereella jo yli 50 metriä sekunnissa.

Myrskykeskus on CNN:n mukaan noin 80 kilometrin päässä Länsi-Bengalin osavaltion pääkaupungista Kolkatasta. Sielläkin on mitattu jo 30 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia.

Voimakkaan matalapaineen arvellaan aiheuttavan merenpinnan nousun, myrskyvuoksen. Merenpinnan arvellaan voivan nousta jopa viisi metriä tavanomaista korkeammalle tasolle, mikä uhkaa rannikon asutusta.

Rankkasateiden puolestaan pelätään aiheuttavan tulvia syvemmällä sisämaassa.

Hirmumyrskyn reitillä on miljoonia ihmisiä. Intian itäosien lisäksi Amphanin odotetaan iskevän naapurimaahan Bangladeshiin.

Aiemmin Amphanin tuulet puhalsivat merellä niinkin kovaa, että se luokiteltiin trooppisten hirmumyrskyjen toiseksi voimakkaimpaan nelosluokkaan. Sittemmin Yhdysvaltojen viranomaiset ovat arvioineet myrskyn laantuneen viisiportaisella asteikolla kakkosluokkaan.

Myrsky laantuu maalle siirtyessään ja sen odotetaan laantuvan merkittävästi perjantaihin mennessä.

Kolmatta miljoonaa ihmistä pyritään evakuoimaan

Bangladeshissa on pyritty kuumeisesti tuomaan turvaan noin 2,2 miljoonaa ihmistä, kun taas Intian puolella Länsi-Bengalissa on pyritty evakuoimaan muutamia satojatuhansia ihmisiä.

Länsi-Bengalin pääministerin Mamata Banerjeen mukaan noin 300 000 ihmisen evakuointeja on järjestämässä yli 20 000 ihmistä. Rannikkokylien mittavia evakuointeja toteuttavien joukossa on poliiseja, pelastushenkilöstöä sekä vapaaehtoisia.

Katolisen avustusjärjestö CRS:n (Catholic Relief Services) mukaan ihmisten on tehtävä "mahdoton valinta" siitä, jäävätkö he syklonin alle vai ottavatko riskin saada tartunta myrskysuojassa.

Kummankin maan viranomaiset ovat kertoneet pyrkivänsä välttämään liian ruuhkautumisen muun muassa käyttämällä ylimääräisiä myrskysuojatiloja. Myös esimerkiksi kasvomaskien käyttö on tehty pakolliseksi.

Huoli rohingya-pakolaisten kohtalosta

Vaikka rohingya-pakolaiset eivät olekaan suoraan Amphanin ennustetulla reitillä, on myös heidän kohtalostaan ollut huolta Bangladeshissa.

Maan kaakkoisosassa Cox's Bazarin alueen leireillä asuu lähes miljoona rohingya-muslimia. Ihmiset asuvat leireillä teltoissa ja bambumajoissa. Hygienia on hyvin puutteellista.

YK:n mukaan pakolaisleireille on kasattu varastoon ruokaa, suojapeitteitä ja vedenpuhdistustabletteja. Viranomaisten mukaan pakolaiset siirretään tarpeen mukaan tukevampiin rakennuksiin.

Leireiltä kerrottiin ensimmäisistä koronavirustartunnoista viime viikolla. Tiistaihin mennessä tartuntoja oli varmistunut kuusi.

ActionAid-avustusjärjestön mukaan kovat sateet, tulvat ja kotien sekä maanviljelysalueiden tuhoutuminen lisäävät viruksen leviämisen todennäköisyyttä. Näin etenkin tiheään asutetuilla alueilla, kuten pakolaisleireillä.