Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistan sanoo vapauttavansa parituhatta talebanvankia hyväntahdon eleenä, talebanien julistama kolmen päivän tulitauko alkoi

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ilmoitti sunnuntaina, että parituhatta talebanvankia vapautetaan hyväntahdon eleenä talebanien ehdottamalle kolmen päivän tulitauolle.

Presidentin mukaan maan hallinto on myös valmis rauhanneuvotteluihin talebanien kanssa.

Ääriliike Talebanin ilmoittama tulitauko alkoi sunnuntaina, ja sen on määrä kestää id al-fitrin ajan. Id al-fitr on muslimien tärkein juhla, jota vietetään pyhän kuukauden ramadanin päätteeksi.

Tulitauko on herättänyt toiveita väkivallan vähentymisestä maassa. Yhdysvaltain edustaja tahojen välisissä rauhanneuvotteluissa näki tulitauon tärkeänä tilaisuutena, jota ei tulisi hukata.

Rauhanneuvottelut lykkääntyneet

Helmikuussa Yhdysvaltojen ja Talebanin allekirjoittamassa sopimuksessa edellytettiin Afganistanin hallintoa vapauttamaan jopa 5 000 talebanvankia. Talebanien on puolestaan määrä vapauttaa tuhatkunta Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Ennen sunnuntaita Afganistanin hallinto on vapauttanut noin tuhat talebanvankia ja kapinalliset puolestaan noin 300 Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Kapinalliset sanoivat olevansa sitoutuneita vankien vapauttamiseen, mutta muistuttivat Afganistanin hallintoa siitä, että Talebanin ja Yhdysvaltain solmimassa sopimuksessa puhutaan 5 000 talebanvangin vapauttamisesta.

– (Vankien) vapauttamisprosessi täytyy saada valmiiksi, jotta esteet afganistanilaisten välisten neuvottelujen aloittamiseksi voitaisiin raivata pois, sanoi Talebanin tiedottaja Suhail Shaheen Twitterissä.

Kymmeniätuhansia siviilejä kuollut

Yhdysvaltain ja Talebanin helmikuussa allekirjoittamassa sopimuksessa sovittiin myös, että Yhdysvallat vetää Afganistanista joukkonsa, jotka ovat olleet maassa vuodesta 2001. Tuolloin Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Afganistaniin syyskuun tuhoisien terrori-iskujen jälkeen. Yhdysvaltojen mukaan Taleban piilotteli iskujen suunnittelusta vastuussa ollutta Osama bin Ladenia.

Vaikka Taleban on lopettanut hyökkäykset kansainvälisiä joukkoja vastaan, se on kohdistanut hyökkäyksiä Afganistanin turvallisuusjoukkoihin.

Vajaan kahden vuosikymmenen aikana konfliktissa on kuollut kymmeniätuhansia siviilejä. Moninkertainen määrä ihmisiä on haavoittunut ja joutunut lähtemään kodeistaan.