Boris Johnson antoi tukensa erovaatimuuksia saaneelle erityisneuvonantajalleen – brittimedian mukaan Dominic Cummings rikkoi kahdesti matkustusrajoituksia

Britannian pääministeri Boris Johnson on antanut tukensa erityisneuvonantajalleen Dominic Cummingsille.

Brittimedian mukaan Cummings on rikkonut Britannian matkustusrajoituksia koronaviruksen aikana. Cummingsin eroa on vaatinut jopa pääministerin oman konservatiivipuolueen kansanedustaja Steve Baker.

Sunnuntaina pitämässään lehdistötilaisuudessa Johnson kuitenkin sanoi Cummingsin toimineen vastuuntuntoisesti ja lainmukaisesti.

Cummings ajoi autollaan Lontoosta yli 400 kilometrin matkan Pohjois-Englannin Durhamiin maaliskuun lopulla, vaikka hänen vaimollaan oli koronaviruksen oireita. Britannian pääministeri Johnson oli vain joku päivä aiemmin määrännyt maahan matkustusrajoituksia. Lisäksi koronavirustartuntaa epäilevät määrättiin pysymään ainakin seitsemän päivää kotikaranteenissa.

Cummings kommentoi lauantaina Lontoossa kotinsa edessä toimittajille tilannetta. Hän sanoi toimineensa oikein ajaessaan vaimonsa ja nuorimman poikansa kanssa lähelle sukulaisiaan, kun vaimon koronavirusoireet alkoivat maaliskuun lopulla. Lisäksi Cummings vakuutti, ettei aio erota.

BBC:n mukaan brittilehdet Observer ja Sunday Mirror kertoivat myöhään lauantai-iltana, ettei maaliskuun lopun ajelu Durhamiin jäänyt Cummingsin ainoaksi. Lehtien mukaan erityisneuvonantaja on nähty Koillis-Englannissa kahdesti. Britannian pääministerin kabinetista lehtien väitteitä on kommentoitu virheellisiksi.

Lehdillä silminnäkijähavaintoja

Observer ja Sunday Mirror väittävät silminnäkijöiden kertoneen nähneensä Cummingsin 12. huhtikuuta Barnard Castlessa 40 kilometrin päässä Durhamista. 14. huhtikuuta Cummings on puolestaan nähty Lontoossa ja 19. huhtikuuta hänet on havaittu jälleen Koillis-Englannissa, Houghall Woodsissa lähellä Durhamia.

Cummings ei ole vielä kommentoinut uusia väitteitä, mutta Sunday Telegraphin mukaan Cummings olisi kertonut pääministerin kabinetille lehtiväitteiden hänen toisesta matkastaan Durhamiin olevan täyttä puppua. BBC:n politiikantoimittajan Iain Watsonin mukaan Johnsonin hallituksen ministerit toivovat, ettei Cummingsin toiminta aiheuta lommoja kansalaisten luottamukselle hallituksen matkustusohjeisiin.

Konservatiiviedustaja vaatii Cummingsin eroa

Britannian konservatiivipuoluetta edustava Steve Baker vaati sunnuntaina iltapäivällä, että Cummingsin on erottava. Baker on pääministeri Johnsonin ja Cummingsin tavoin vankka brexitin kannattaja, mutta lukeutuu Cummingsin kriitikoihin. Hän oli kirjoittanut vaateensa The Critic -sivustolle, ja sitä siteerattiin laajasti eri medioissa Britanniassa.

– Dominic Cummingsin on erottava ennen kuin hän aiheuttaa lisää harmia valtiolle, hallitukselle, pääministerille tai puolueelle. Päivän lehtien jutut ovat katastrofaalisia. Hän on selvästi rikkonut ohjeita, jotka ovat pitäneet muita äitejä ja isiä kotona ilman lastenhoitoapua, Baker jatkoi.

Cummings on selittänyt ensimmäistä rikkomustaan sillä, että hän ajoi vaimonsa ja nuorimman poikansa isovanhempien luokse hoitoon Durhamin lähistölle.

Britannia on kärsinyt koronaviruksesta vakavasti. Lähes 350 000 asukasta on saanut koronavirustartunnan, ja siihen liittyviä kuolemia on 36 675. Enemmän koronavirukseen liittyviä kuolemia on vain Yhdysvalloissa, jossa niitä on lähes 99 000.

Britanniassa on lähes 67 miljoonaa asukasta. Miljoonaa asukasta kohti maassa on kuollut koronavirukseen liittyen 541 ihmistä. Suomessa vastaava luku on 55.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut