Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yhdysvalloissa oikeusministeriö aikoo tutkia, oliko mustan lenkkeilijän surma viharikos

Ihmiset osoittivat toukokuun alussa mieltään Ahmaud Arberyn puolesta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa oikeusministeriö aikoo käynnistää viharikostutkinnan mustan lenkkeilijän Ahmaud Arberyn surmasta. Asiasta kertoo Arberyn perheen asianajaja muun muassa uutiskanava CNN :lle.

Arbery, 25, ammuttiin helmikuun lopussa Brunswickissa Georgiassa, kun hän oli lenkillä. Ampumatapaus on aiheuttanut kevään aikana kuohuntaa Yhdysvalloissa.

Vasta toukokuun alkupuolella pidätettiin kaksi valkoihoista miestä murhasta epäiltyinä. Pidätetyt ovat 64-vuotias entinen poliisi ja tämän 34-vuotias poika. Osavaltion poliisin tiedotteen mukaan nuorempi miehistä ampui Arberyn tappaneen laukauksen.

Viime viikolla pidätettiin Arberyn kuoleman kännykällä kuvannut 50-vuotias mies. Häntä epäillään muun muassa osallisuudesta Arberyn murhaan.

Ensimmäiset pidätykset tehtiin vasta sen jälkeen, kun video ampumisesta oli levinnyt sosiaaliseen mediaan.

Lainsäädännössä puutteita

Uutiskanava CBS:n mukaan Georgia on yksi neljästä osavaltiosta, jossa ei ole viharikoksiin liittyvää lainsäädäntöä. Viharikoslait mahdollistavat esimerkiksi kovemmat tuomiot.

Georgian osavaltion oikeusministeri pyysi aiemmin oikeusministeriötä aloittamaan tutkinnan Arberyn tapauksen käsittelystä sekä Brunswickin ja Waycrossin piirikuntien oikeusviranomaisten toiminnasta.

Tapaus oli muun muassa käynyt kevään aikana eturistiriitojen vuoksi kolmen syyttäjän läpi. Vasta viimeisin heistä oli vaatinut kahta aiemmin pidätettyä miestä syytteeseen.

Ampumista edelsi takaa-ajo

Arbery ammuttiin 23. helmikuuta lähiöalueella, joka sijaitsee lyhyen matkan päässä hänen omasta kodistaan.

Murhasta epäilty entinen poliisi on tutkinnassa kertonut, että hän oli luullut Arberyn olevan murtovaras ja oli käskenyt tätä pysähtymään. CBS:n mukaan epäillyt olivat jahdanneet Arberya lava-autolla.

Mies väitti Arberyn hyökänneen hänen poikansa kimppuun väkivaltaisesti ja väitti kaksikon tapelleen haulikosta, kunnes hänen poikansa ampui Arberya kahdesti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut