Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Astronautit olivat jo sisällä raketissa, kun laukaisua päätettiin siirtää sääolojen vuoksi – uusi yritys näillä näkymin lauantaina

Yhdysvalloissa huono sää on sotkenut suunnitelman laukaista kaksi astronauttia kohti Maata kiertävää kansainvälistä ISS-avaruusasemaa. Astronauttien oli määrä lähteä kohti avaruusasemaa keskiviikkoillasta puoli kahdeltatoista Suomen aikaa. Noin kaksikymmentä minuuttia ennen lähtöä SpaceX -yhtiön edustaja kuitenkin ilmoitti, ettei laukaisu onnistu.

Syyksi ilmoitettiin muun muassa salamoinnin mahdollisuus.

Astronautit Robert Behnken ja Douglas Hurley olivat jo sisällä aluksessa, ja raketin tankkaaminen oli käynnissä, kun laukaisun siirtämisestä ilmoitettiin. Myös presidentti Donald Trump puolisoineen oli saapunut Floridaan seuraamaan historiallista laukaisua, mutta joutui kääntymään kannoillaan ja palaamaan Washingtoniin.

Seuraava mahdollinen päivä laukaisulle on lauantai.

SpaceX:n raketti olisi lähtenyt matkaan Kennedyn avaruuskeskuksessa samalta laukaisupaikalta, jolta ihmiskunnan ensimmäinen kuulento, Apollo 11 laukaistiin vuonna 1969.

Ensimmäinen yksityisen yrityksen miehitetty lento

Suunniteltu avaruuslento on ensimmäinen Yhdysvaltain miehitetty avaruuslento vuosikymmenen tauon jälkeen. Astronautteja ei enää kuljeta avaruushallinto Nasan kalusto vaan SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketti ja sen kärjessä oleva Crew Dragon -miehistöalus. Kyseessä on ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty lento.

Nasa on maksanut yhtiölle yli kolme miljardia dollaria seuraajan kehittämisestä avaruussukkuloille. Mallia on pidetty kustannustehokkaampana verrattuna aiempaan toimintatapaan, jossa Nasa kehitti kaiken kaluston itse.

SpaceX:n ohella Nasalla on sopimus miehitetyistä lennoista myös Boeingin kanssa. Sen Starliner-alus ei ole kuitenkaan vielä valmis.

Yhdysvaltain miehitetyt avaruuslennot päättyivät vuonna 2011, kun avaruussukkulat poistettiin käytöstä. Sen jälkeen amerikkalaiset ovat lentäneet kansainväliselle avaruusasemalle venäläisillä raketeilla.

SpaceX:n Falcon-kantoraketti ja Dragon-aluksen rahtiversio ovat kuljettaneet täydennyksiä ISS-asemalle jo usean vuoden ajan. Crew Dragon -aluksen ero rahtiversioon on sen pelastautumismahdollisuus eli kyky ampaista omilla rakettimoottoreilla irti kantoraketista, jos jotain menisi pieleen matkan alkuvaiheessa.

Crew Dragon -alus ja Falcon 9 -kantoraketin ensimmäinen vaihe eivät ole kertakäyttöisiä, vaan niitä voidaan hyödyntää uudestaan myöhemmillä lennoilla.

Kun lento lopulta onnistuu, Crew Dragonin on tarkoitus pysyä telakoituneena avaruusasemalle elokuuhun asti.