Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä haluaa valkoposkihanhet metsästettäväksi lajiksi

Valkoposkihanhen pesimäkanta on Suomessa viime vuosina kasvanut kymmenisen prosenttia vuodessa. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esittää valkoposkihanhien lisäämistä metsästettävien lajien joukkoon. Lisäksi ryhmä vaatii toimenpidealoitteessaan, että hallitus vaikuttaisi EU:ssa valkoposkihanhien poistamiseen lintudirektiivistä. Lintu on EU:n erityisesti suojelema laji ja lailla rauhoitettu.

Oppositiopuolue kokoomus moittii hallitusta siitä, että se piiloutuu direktiivin taakse, vaikka lintu aiheuttaa miljoonavahingot maataloudelle ja haittaa puistojen ja rantojen virkistyskäyttöä.

Eduskuntaryhmä vaatii asian ratkaisemiseksi terveen järjen käyttöä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) totesi aiemmin viikolla, että valkoposkihanhien aiheuttamia tuhoja pitäisi rajoittaa aloittamalla suojametsästys ja ampumalla tuhansia lintuja.

– Nykyiset toimenpiteet eivät riitä, vaan ongelma pahenee. Suojametsästys pitäisi saada heti käyntiin, Leppä sanoi ja vetosi Ruotsin ja joidenkin muiden EU-maiden esimerkkiin. Niissä suojametsästystä on jo tehty, Leppä totesi Kiteen vierailullaan tiistaina.

Tuhot ovat suuria

Valkoposkihanhet ovat tänä keväänä aiheuttaneet poikkeuksellisen pahoja vahinkoja erityisesti Pohjois-Karjalassa. Pelloille lepäämään jääneet linnut ovat syöneet nurmirehusadot monilla alueilla.

Ympäristöministeriö valmistelee parhaillaan uutta lakia rauhoitettujen lajien aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta ja ennaltaehkäisystä. Lakiesitys on määrä saada käsittelyyn syyskaudella.

Valkoposkihanhen pesimäkanta on Suomessa viime vuosina kasvanut kymmenisen prosenttia vuodessa. Viime syksyn laskennassa havaittiin noin 33 700 lintua.

Lisäksi tuhoja aiheuttavat muuttomatkalla olevat linnut, jotka pysähtyvät ruokailemaan muun muassa peltoaukeille.

Koska luonnonsuojelulaki kieltää rauhoitettujen lintujen häiritsemisen, on lintujen karkottamiseksi haettava poikkeuslupaa myös vaikkapa drone-lennokkien, pelättimien tai äänimerkkien käyttöön tai koirien avulla häätämiseen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut