Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ennakoitua suurempi osa metsänomistajista asuukin vielä maaseudulla

Raportin mukaan yli puolet metsänomistajista asuu vielä maaseudun haja-asutusalueilla. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Suomalaisten metsänomistus ei ole siirtynyt kaupunkilaisten käsiin odotettua vauhtia, kertoo tänään julkaistu tutkimusraportt i.

Sen mukaan yli puolet metsänomistajista asuu vielä maaseudun haja-asutusalueilla.

Ennakoitua hitaampaa muutosta selittää, että vaikka yhä harvempi metsänomistaja asuu vakituisesti omalla metsätilallaan, on muualla tilan sijaintikunnassa asuminen yleistynyt selvästi.

Raportin mukaan maaseudulla asui viime vuonna 53 prosenttia metsänomistajista. Taajamassa asui 18 prosenttia ja kaupunkimaisessa ympäristössä 29 prosenttia metsänomistajista.

– Asuminen tilan sijaintikunnassa, mutta tilan ulkopuolella on lisääntynyt, kun maatalouden harjoittajat ja muut haja-asutusalueilla asuvat muuttavat eläkevuosiksi lähitaajamiin parempien palveluiden piiriin, kertoo tutkimushankkeen vetäjä Heimo Karppinen Helsingin yliopistosta tiedotteessa.

Metsänomistajien keski-ikä on 62 vuotta. Puolet metsänomistajista onkin eläkeiässä.

– Tutkimuksen mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että ikääntymiskehitys tulee taittumaan lähitulevaisuudessa, Karppinen sanoo.

Metsänomistajat ovat myös entistä koulutetumpia. Koulutustason nousu on raportin mukaan ollut erityisen nopeaa kuluneen kymmenen vuoden aikana. Myös palkansaajien osuus metsänomistajista on kasvanut selvästi.

Turvaa ja tuloja korostavien osuus noussut

Raportin mukaan metsänomistajien tavoitteet ovat muuttuneet yllättävään suuntaan 2000-luvulla. Tutkijoiden mielestä olisi voinut olettaa virkistystavoitteiden ja muiden niin sanottujen aineettomien tavoitteiden vahvistuvan. Sen sijaan turvaa ja tuloja korostavien metsänomistajien osuus on selvästi noussut. Karppisen mukaan metsänomistukseen liittyvät tavoitteet näyttävät kymmenessä vuodessa muuttuneen enemmän taloudellisia arvoja painottaviksi.

Tiedot käyvät ilmi Metsänomistaja 2020 -tutkimuksen ensimmäisestä tulosraportista. Hankkeessa on mukana tutkijoita Helsingin yliopistosta, Luonnonvarakeskuksesta, Pellervon taloustutkimuksesta ja Työtehoseurasta.

Edellinen suuri tutkimus metsänomistajista julkaistiin vuonna 2009.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut