Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sinileväkesä saattaa olla viime vuotta helpompi

Sinilevästä varoittava kyltti Tuusulanjärvellä Uudellamaalla heinäkuussa 2018. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT

Laajojen sinileväkukintojen riski Suomen merialueilla on viime kesää pienempi, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Ympäristökeskuksen ennusteen mukaan laaja sinileväriski on kohtalainen Itämeren pääaltaan pohjoisosassa, pääosassa Saaristomerta ja Selkämeren eteläosassa.

Sen sijaan Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella riski on vähäinen.

Kesän sää kuitenkin määrittää sinileväkukinnan lopullisen laajuuden ja voimakkuuden. Syken arvio on määritetty keskimääräisten kesäsäiden mukaan. Jatkuva korkeapaine ja lämmin kesäsää voivat edesauttaa sinilevän kukkimista.

Merellä tämän kesän ensimmäiset sinilevähavainnot on tehty paikoin Suomen eteläisellä ja lounaisella rannikolla sekä avoimella Suomenlahdella.

Viime kesänä sinilevän määrä kasvoi Suomen merialueilla heinäkuun puolivälin jälkeen. Määrä ei noussut kuitenkaan poikkeuksellisen suureksi.

Syken mukaan Itämeren levien kukinta alkaa yleensä aikaisintaan juhannuksen jälkeen. Huippunsa se saavuttaa heinäkuussa ja elokuun alussa. Itämeren sinilevät viihtyvät ja kasvavat runsaassa valossa sekä lämpimässä vedessä, joten ensimmäisiä levälauttoja voidaan havaita jo muutaman aurinkoisen viikon jälkeen.

Sinilevät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa oireita. Levien erittämien ärsyttävien aineiden ja myrkkyjen vuoksi niitä on hyvä varoa.

Laajatkin kukinnot mahdollisia

Syke muistuttaa, että sinilevän määrä voi vaihdella runsaasti pienelläkin alueella. Tuuli ja virtausolot vaikuttavat levän kasaantumiseen saaristossa ja rannikolla. Syken mukaan Itämeren ravinnetilanne antaa sinileville hyvät mahdollisuudet laajoihin kukintoihin.

– Olemme havainneet, että Selkämeren sinileväkukinnat ovat laajentuneet pohjoisemmaksi. Muualla Suomen merialueilla fosforin määrä on vakaa, mutta Selkämerellä se on 2000-luvulla kaksinkertaistunut, ryhmäpäällikkö Harri Kuosa kertoo Syken tiedotteessa .

Järvillä Syke on tehnyt sinilevähavaintoja ainoastaan kahdella havaintopaikalla. Sekä meren että järvien ensimmäisiä havaintoja kuvaillaan kesälle tavanomaisiksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut