Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen erotettiin eduskuntaryhmästä

Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia, kertoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio STT:lle puhelimitse.

Tavion mukaan eduskuntaryhmän päätös oli yksimielinen.

– Ryhmän sääntöjen mukaan edustajan tulee käyttäytyä arvokkaasti ja muita loukkaamatta, Tavio sanoo.

Tavion mukaan Turtiainen voi hakea ryhmän jäsenyyttä uudelleen vuodenvaihteen jälkeen, jos tämä on muuttanut käytöksensä pysyvästi.

– Toivon, että Turtiainen käyttäytyisi siivosti myös eduskunnan arvokkuuden vuoksi.

Turtiainen tviittasi keskiviikkona kuvan, jossa Yhdysvalloissa poliisin polven alla kuoliaaksi tukehtuneen George Floydin kasvot oli värjätty vaaleanpunaisiksi ja alle oli kirjoitettu "Pink Floyd" tunnettuun rockyhtyeeseen viitaten.

Turtiainen on sittemmin poistanut tviittinsä.

Tummaihoisen Floydin kuolema viime viikon alussa käynnisti Yhdysvaltoja ravistelevat laajat mellakat ja mielenosoitukset. Tavion mukaan kuva oli vainajaa pilkkaava ja selvästi asiaton.

– Se oli mielestäni myös rasistinen. Turtiaisella on aiemmin ollut huonoa somekäyttäytymistä, ja sillä oli painoarvoa tässä (ryhmästä erottamisessa), Tavio sanoo.

Tavio sanoo, että perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on aiemminkin keskusteltu somekäyttäytymisestä, ja hän sanoo painottaneensa, että käytöksen tulee olla asiallista.

Turtiainen ei ole vastannut STT:n yhteydenottopyyntöön.

Vaikka Turtiainen on poistanut alkuperäisen tviittinsä, hän otti asiaan kantaa varhain tänään aamulla Twitterissä.

– Helppohan se on viestiä, kun siihen saa ilmaisen koulutuksen. Kauhea älämölö syntyy kun oppositiosta tviittailet ilman viestintäkoulutusta. #PinkFloyd, hän kirjoitti ja jakoi linkin juttuun, jossa kerrotaan kerrotaan keskustaministerien hankkineen viestintäkoulutusta ministeriön laskuun.

Turtiainen sanonut ylikomisarion kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään"

Turtiainen on ollut aiemminkin otsikoissa kirjoittelunsa vuoksi.

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen teki tammikuussa rikosilmoituksen Turtiaisen tviitistä, jossa Turtiainen luonnehti Taposen kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään".

Turtiainen vastasi kommentilla Taposen sananvapautta koskevaan tviittiin. Taponen on Helsingin poliisin ennalta estävän poliisitoiminnon johtaja. Tviitissä Taponen kirjoitti, että sananvapaus on keskeinen perusoikeus, joka ei kuitenkaan ole täysin rajoittamaton.

Asia siirrettiin Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle, jossa asiasta on käynnissä esiselvitys. Sen lopuksi päätetään, aloitetaanko asiasta varsinaista esitutkintaa.

Turtiaisen myös aiemmin poliisin tutkinnassa

Viime elokuussa Helsingin poliisi ei aloittanut esitutkintaa toisesta Turtiaisesta tehdystä tutkintapyynnöstä. Pyyntö liittyi kansanedustajan viime vuoden kesäkuussa eduskunnassa pitämään puheenvuoroon, hänen Facebook-julkaisuunsa sekä Turtiaisen medialle antamiin kommentteihin. Tutkintapyynnön tekijä katsoi, että Turtiainen oli iloinnut näissä yhteyksissä 1 400 ihmisen menehtymisestä ebolaepidemian vuoksi Afrikassa.

Poliisin mukaan Turtiaisen Facebook-julkaisussa oli kyse hänen ilmastonmuutokseen, luonnonlakeihin ja väestönkasvuun liittyvistä mielipiteistään, joita voidaan perustellusti pitää häiritsevinä, huolestuttavina ja arvostelulle alttiina. Ne eivät kuitenkaan täyttäneet niitä rikoksen tunnusmerkkejä, joista on kyse kiihottamisessa kansanryhmää vastaan.

Turtiaisen puheenvuoro eduskunnassa ja hänen kommenttinsa medialle olivat poliisin mukaan hallitusohjelman ja kehitysyhteistyön arvostelua. Ne mahtuvat poliisin mukaan sallitun sananvapauden rajoihin.

Syksyllä 2018 Turtiainen tuomittiin Etelä-Savon käräjäoikeudessa sakkoihin Suomen Punaista Ristiä vastaan julkaistusta vihamielisestä viestistä. Hän kirjoitti joulukuussa 2015 Facebookiin julkisen kirjoituksen, jossa hän kehui vastaanottokeskuksia vastaan tehtyjä hyökkäyksiä. Kirjoituksessa hän pohti, olisiko niitä syytä laajentaa vihollisen pääpaikkoihin.

Turtiaisen tuomio tuli julkisesta kehottamisesta rikokseen. Syytteen mukaan SPR:ssä ryhdyttiin konkreettisiin varotoimiin Turtiaisen kirjoituksen ja samoihin aikoihin julkaistujen vastaavanlaisten kirjoitusten takia. SPR muun muassa nosti turvallisuustasoa järjestön vastaanottotoimintaan liittyvissä yksiköissä, syyttäjä totesi.

Turtiainen myönsi kirjoittaneensa tekstin, mutta kiisti, että sen olisi ollut tarkoitus kehottaa tai houkutella ketään rikokseen.

---

Korjattu juttua klo 20.34: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Turtiainen tviittasi tiistaina kuvan, jossa Yhdysvalloissa poliisin polven alla kuoliaaksi tukehtuneen George Floydin kasvot oli värjätty vaaleanpunaisiksi ja alle oli kirjoitettu "Pink Floyd" tunnettuun rockyhtyeeseen viitaten. Todellisuudessa Turtiainen julkaisi tviitin keskiviikkona.