Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranska: Oppositiojohtaja Guaido ei piileskele Ranskan Venezuelan-suurlähetystössä

Ranska kiistää Venezuelan ulkoministerin väitteet siitä, että venezuelalainen oppositiojohtaja Juan Guaido piileskelisi Ranskan suurlähetystössä.

Ranskan ulkoministeriön edustajan mukaan Guaidolle ei ole tarjottu turvaa Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa sijaitsevasta suurlähetystöstä. Samainen edustaja kertoo ministeriön vahvistaneen asian jo useaan otteeseen Venezuelan viranomaisille.

Venezuelan ulkoministeriö kertoi aiemmin, että Guaido on Ranskan suurlähetystössä.

Venezuela syytti aiemmin keväällä Yhdysvaltain yrittäneen kaataa Venezuelan presidentin Nicolas Maduron vasemmistohallinnon ja Guaidon toimineen operaation rahoittajana. Guaido on kiistänyt syytteet.

– Emme voi mennä sisään minkään maan suurlähetystöön, oli kyse sitten Espanjasta tai Ranskasta, sanoi Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza radiohaastattelussa.

Ulkoministeriltä oli haastattelussa kysytty Guaidon ja Venezuelan toisen merkittävän oppositiojohtajan Leopoldo Lopezin olinpaikoista. Arreazan kommentit tulkittiin siten, että Lopez piileskelisi puolestaan Espanjan suurlähettilään asunnolla, mutta kumpaakaan oppositiojohtajaa ei voida pidättää.

– Toivomme, että nämä hallinnot muuttavat mielensä... ja toimittavat nuo, jotka yrittävät paeta Venezuelan oikeutta, Arreaza kertoi.

Hän kuvaili tilanteen olevan hyvin poikkeuksellinen ja julisti tapahtumien olevan harmillisia sekä Espanjan että Ranskan diplomatialle. Tapahtumien vaikutukset nähdään Arreazan mukaan hyvin pian.

Guaido kiisti suurlähetystöpiileskelyn aiemmin viikolla

Maduro vihjaili maanantaina, että Guaido "piileskelisi suurlähetystössä". Guaido kuitenkin kiisti heti Maduron lausunnon.

– He valehtelevat teille, Guaido kirjoitti Twitterissä ja lisäsi tuolloin olevansa kansan parissa.

Maduro ja hänen hallintonsa ovat aiemmin sanoneet Guaidon pakenevan oikeutta, mutta tiettävästi Guaidoa vastaan ei ole annettu yhtäkään pidätysmääräystä.

Presidentti Maduro ei ole tähän asti uskaltanut kajota Guaidoon, sillä tällä on vankka kansansuosio. Lukuisista oikeusjutuista huolimatta Guaidoa ei ole myöskään kertaakaan pidätetty, sillä esimerkiksi Yhdysvallat on varoittanut Maduroa tekemästä niin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Leopoldo Lopez on ollut Espanjan suurlähettilään asunnolla viime vuoden huhtikuusta lähtien. Tuohon aikaan Lopez oli vapautunut kotiarestista ja liittynyt Guaidon tueksi mielenilmaukseen kannustaakseen sotilaallista kapinaa Maduroa vastaan. Tavoitteena ollutta kapinaa ei kuitenkaan ikinä tapahtunut.

Venezuela pidätti toukokuun alussa kaksi yhdysvaltalaista epäiltynä vallankaappausyrityksestä. Yhdysvallat on kiistänyt, että maa olisi osallistunut väitettyyn vallankaappausyritykseen.

Oikeusministerin mukana Guaido olisi taas palkannut operaatioon palkkasotureita maan kansallisen öljy-yhtiön rahoilla, jotka ovat jäädytettynä Yhdysvalloissa.

Suomikin tunnusti Guaidon väliaikaiseksi johtajaksi

Guaido julistautui viime vuoden tammikuussa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi tavoitteenaan panna viralta Maduro.

Tapahtumia seurasi poliittinen draama, jonka myötä Guaido syrjäytettiin myös parlamentin puhemiehen paikalta.

Suomi ja monet muut maat, mukaan luettuna Yhdysvallat, ovat tunnustaneet Guaidon väliaikaiseksi presidentiksi.

Diplomaattiset jännitteet Ranskan ja Venezuelan välillä ovat olleet kireitä toukokuulta lähtien. Syynä tilanteen pingottumiseen on Ranskan suurlähettilään Venezuelassa kohtaama kohtelu.

Venezuelan poliisi alkoi toukokuun alussa partioida katua, jolla suurlähettiläs asuu. Hänen asunnostaan katkaistiin myös vedet ja sähköt. Ranskan ulkoministeriön mukaan nämä toimet vaikuttavat heidän diplomaattisen edustuksensa normaaliin toimintaan.