Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

KRP sai valmiiksi esitutkinnan sarjasta lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä: epäillään tapahtuneen sosiaalisessa mediassa, uhreina 22 tyttöä eri puolilta Suomea

KRP:n mukaan uhreja on yhteensä 22. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Keskusrikospoliisi kertoo saaneensa valmiiksi esitutkinnan sarjasta lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä, joiden epäillään tapahtuneen lasten ja nuorten suosimassa sosiaalisen median palvelussa.

KRP:n mukaan uhreja on yhteensä 22. He olivat tekoaikaan iältään 9–14-vuotiaita ja kotoisin eri puolilta Suomea. Kaikki uhrit ovat tyttöjä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2018 ja 2020 välillä.

Asiassa on vangittuna vuonna 1979 syntynyt jyväskyläläinen mies. Rikoksista epäilty mies otettiin kiinni viime lokakuussa, pian sen jälkeen kun asian tutkinta oli siirtynyt KRP:lle. Mies vapautettiin joulukuussa, mutta hänet vangittiin uudelleen huhtikuussa.

– Tapauksia tutkitaan muun muassa lapsen seksuaalisina hyväksikäyttöinä, jotka ovat tapahtuneet internetin välityksellä. Fyysistä kanssakäymistä rikosepäilyissä ei ole tapahtunut, eikä tapaukseen liity muita epäiltyjä. Asiassa on kyse niin kutsutusta grooming-ilmiöstä, jolla tarkoitetaan lapsen lähestymistä verkossa seksuaalisessa tarkoituksessa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare KRP:stä tiedotteessa.

KRP: Muutamassa tapauksessa lapselta oli kysytty tapaamista

Springare ei toistaiseksi kerro, missä sosiaalisen median palvelussa epäillyt rikokset ovat tapahtuneet.

– En sitä tässä vaiheessa paljasta. Se varmasti tulee julki, kun syytteet luetaan, Springare sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa epäilty mies oli laittanut sosiaaliseen mediaan houkuttelevia viestejä, joihin lapset ovat tarttuneet. Sen jälkeen epäilty ja lapset olivat alkaneet keskustelemaan sosiaalisessa mediassa.

– Muutamassa tapauksessa oli kysytty tapaamista, mutta siihen ei ollut ryhdytty. Suurimmassa osassa (tapauksista) ei ollut menty sille puolelle, vaan kirjoitteleminen oli riittänyt asiassa, Springare kertoo.

KRP:n mukaan esitutkintaa on tehty yhteistyössä useiden poliisilaitosten kanssa.

Syyttäjän mukaan asiassa on eilen nostettu syytteet Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Syytteiden sisältö ei ole vielä julkinen.

Tapausta käsitellään käräjäoikeudessa juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut