Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Perusoikeuksia rajaavan valmiuslain jatkosta päätetään ensi viikolla

STT

Koronavirustilanne ja sairaaloiden vähäinen kuormitus enteilevät sitä, että poikkeusolojen lainsäädäntö saatetaan purkaa lähiaikoina. Hallitus arvioi tilannetta ensi viikon maanantaina, jolloin tiedetään tarkemmin, miten rajoitustoimien purku on vaikuttanut.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan poikkeusolojen lainsäädännöstä luovutaan heti, kun käyttöönoton edellytykset eivät enää täyty.

– Arvioisin, että kesäkuun puolivälissä voimme tätä arviota tehdä, kun näemme, miten uusimpien rajoitustoimien purku on vaikuttanut epidemiatilanteeseen, Marin sanoi tiistaina mennessään hallituksen neuvotteluun.

Valmiuslaki on käytössä aiemmalla päätöksellä kesäkuun loppuun.

Hallituspuolueet olivat koolla tiistaina pohtimassa, miten epidemian toisesta aallosta voitaisiin selvitä ilman valmiuslakia. Poikkeusolojen julistaminen ja sen myötä valmiuslain käyttöönotto on vakava päätös, koska lain puitteissa rajataan suomalaisten perusoikeuksia.

Hallitus selvittääkin nyt, mitä muutoksia normaaliaikojen lainsäädäntöön pitäisi tehdä, jotta yhteiskunnan toimintaa ja oikeuksia voitaisiin rajoittaa tarkkarajaisemmin.

Tartuntatautilakiin muutoksia

Hallituksen neuvotteluun osallistuneen oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan eduskunnan käsittelyssä on jo useita esityksiä, jotka mahdollistaisivat reagoinnin normaalin lainsäädännön mukaan.

– On tehty aika paljon normaaliolojen lainsäädäntöön määräaikaisia muutoksia, joiden kautta on kriisiä hoidettu ja varauduttu myös siihen, jos epidemiatilanne huononisi, Pöysti kertoo.

Valmiuslain pitää hänen mukaansa olla viimesijaisin keino.

– Sitä voidaan käyttää vain, jos siihen on välttämättömiä syitä ja sen nojalla tehtävät toimet ovat oikeasuhteisia eikä ole mitään muuta keinoa.

Hallitus valmistelee kiireellisesti muutoksia tartuntatautilakiin, jotta se voisi tarvittaessa rajoittaa esimerkiksi ravintoloiden ja muiden vastaavien tilojen toimintaa sen puitteissa.

Tartuntatautilain päivittämistä pohdittiin ministeriöiden välillä jo maalis-huhtikuun taitteessa, mutta sosiaali- ja terveysministeriön ylimmän virkamiesjohdon mielestä siihen ei ollut siinä vaiheessa syytä. Rajoitustoimien arvioitiin purevan hyvin, minkä takia lakimuutosta pohdittiin olevan vaikeaa perustella eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Tieto käy ilmi covid-19-ryhmän asiakirjoista, jotka STT sai tietopyynnöllä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut