Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ensimmäiset ravintolatuet maksetaan aikaisintaan perjantaina – "Tavoitteena on, että juhannukseen mennessä ennakkoerä olisi maksettu"

Ihmisiä auringonpaisteessa terassilla Rovaniemen keskustassa 1. kesäkuuta, kun ravintolaliiketoiminta käynnistyi koronarajoitusten lieventymisen jälkeen. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Ensimmäiset ravintoloille kohdistetut koronatuet maksetaan yrityksille ehkä perjantaina.

Asiasta kertoo STT:lle Pauliina Smolander, joka työskentelee ely-keskusten sekä TE-toimistojen yhteisen kehittämis- ja hallintokeskuksen eli KEHA-keskuksen maksatusjohtajana. Smolanderin mukaan ravintolatukiin liittyviä ennakkomaksatusta on päästy käsittelemään tänään.

– Saimme perjantaina verottajalta ennakonmaksuun liittyvät listaukset, ja tänään on päästy ensimmäisiä maksuja siirtämään käsittelyjärjestelmään, Smolander sanoo.

Tietoja on tarkoitus käsitellä mahdollisimman paljon keskiviikon aikana. Jos tämä onnistuu, osa yrityksistä näkee ensimmäiset tukisummat tileillään perjantaina. Smolanderin mukaan todennäköisesti ainakin osa tuesta ehditään maksaa kuitenkin vasta ensi viikolla.

Hän huomauttaa, että KEHA-keskus ei normaalisti palvele ravintoloita, joten tarvittavien tietojen keräämiseen ja käsittelyyn menee aikaa.

– Tavoitteena on, että juhannukseen mennessä ennakkoerä olisi maksettu ja juhannuksen jälkeisellä viikolla lopullinen hyvitys.

Aikataulun tarkoitus on turvata ravintoloiden kesäkuun puolenvälin palkanmaksukyky.

Osa tukien maksusta voi venyä ensi vuoteen

Ravintoloille kohdistettu tuki kohdistuu kahdesta osasta: toiminnan rajoitusten hyvittämisestä ja uudelleentyöllistämisen tuesta.

Kesäkuun aikana kahdessa erässä maksettava tuki on hyvitystä toiminnan rajoittamisesta. Se maksetaan suurelle joukolle yrityksiä automaattisesti joukkomaksatuksena Verohallinnolta saatavien tietojen perusteella.

Pauliina Smolander uskoo, että juhannusta edeltävä ennakkoerä on hieman pienempi kuin sen jälkeinen varsinainen hyvitys.

– Ennakkoerä perustuu olettamaan, että yrityksen huhtikuun myynti olisi alentunut 75 prosenttia vertailuajanjakson myynnistä, ja siitä 15 prosenttia hyvitetään ennakkona, eli se on täysin laskennallinen, hän sanoo.

Yritys voi tarkistaa KEHA-keskuksen verkko sivuilta , kuuluuko se automaattisen maksun piiriin. Jos yritys ei ole joukkomaksatuksen piirissä, tukea voi tarvittaessa hakea myös erikseen elokuun loppuun asti.

Uudelleentyöllistämisen tukea pitää puolestaan hakea erikseen, ja sitä voi hakea lokakuun loppuun saakka.

Smolanderin mukaan hakemuksesta myönnettävät tuet on tarkoitus maksaa vuoden loppuun mennessä. Hän kuitenkin lisää, että osa uudelleentyöllistämisen tuesta voi siirtyä ensi vuoden alkuun.

Eduskunta hyväksyi lait ravintolatuesta toukokuun lopulla. Tukiesityksen kustannukseksi on arvioitu noin 170 miljoonaa euroa.

Alan erillinen tuki on hyvitystä siitä, että ravintolat olivat noin kahden kuukauden ajan suljettuina valtiovallan päätöksellä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut