Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Italian koronatoimia tutkivat syyttäjät aikovat puhuttaa pääministeriä ja kahta muuta ministeriä – haluavat tietää, miksi Italia epäonnistui kriisipesäkkeiden määrittämisessä ja eristämisessä

Italia oli ensimmäinen maa, jota korona kuritti Euroopassa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Italiassa syyttäjät aikovat puhuttaa maan pääministeriä sekä kahta muuta ministeriä siitä, miten Italia on toiminut koronakriisin aikana.

Maan koronatoimia tutkivien syyttäjien on määrä kuulla pääministeri Giuseppe Contea, terveysministeri Roberto Speranzaa ja sisäministeri Luciana Lamorgesea, kertovat italialaismediat.

Corriere della Sera -lehden mukaan pääministeri Contea on määrä kuulla Roomassa perjantaina.

Tutkinnan aloittaneet syyttäjät ovat Pohjois-Italian Bergamosta. Kaupunki sijaitsee Lombardian alueella, joka oli yksi viruksen pahiten runtelemista alueista Italiassa.

Ministereiltä on ollut tarkoitus kysyä muun muassa siitä, miten maan epäonnistui määritellä erityiset kriisipesäkkeet, minkä vuoksi virus pääsi leviämään maassa.

Syyttäjät haluavat erityisesti selvittää, miksi Nembron ja Alzanon kuntien ympärillä olevaa aluetta ei valvottu tarkemmin helmikuussa. Paikalliset viranomaiset ja hallitus syyttelevät toisiaan edellä mainitusta epäonnistumisesta.

Italia oli ensimmäinen maa, jota korona kuritti Euroopassa. Hallitus asetti maan ensimmäisen niin sanotun punaisen alueen Codognon kunnan ympärille vain 24 tuntia sen jälkeen, kun lääkärit olivat havainneet ensimmäisen koronavirustapauksen.

Sittemmin maan hallitus sulki yhteensä 10 muuta kaupunkia, jonka jälkeen se laittoi säppiin laajoja alueita maan pohjoisosissa. Lopulta hallitus määräsi maanlaajuisista liikkumisrajoituksista.

"Nembron ja Alzanon ympärillä paljon tapauksia"

Pääsyyttäjä Maria Cristina Rotan johtama syyttäjäryhmä on jo kuullut Corriere della Seran mukaan Lombardian aluehallinnon johtajan Attilio Fontanan sekä Lombardian terveysministeri Giulio Galleran versiot tapahtumista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan paikallisviranomaiset ovat kertoneet, että oli maan hallituksen vastuulla päättää siitä, mitkä alueet suljetaan.

Corriere della Seran mukaan Fontana olisi kertonut asian olleen "hallituksen päätettävissä". Muutama päivä tämän jälkeen Maria Cristina Rota oli lehden mukaan kertonut, että syyttäjien tietojen perusteella kyse olisi hallituksen päätöksestä.

Codogno suljettiin helmikuun 21. päivänä. Maaliskuun 8. päivänä suljettiin uutistoimisto AFP:n mukaan koko Lombardia ja yhteensä 14 maakuntaa naapurialueilla Venetossa, Piedmontissa ja Emilia-Romagnassa. Muutamaa päivää myöhemmin sulkuun meni koko Italia.

AFP:n mukaan Lombardian terveysministeri Gallera on sanonut, että helmikuun 23. päivästä lähtien oli selvää, että Bergamon provinssissa sijaitsevien Nembron ja Alzanon ympärillä olevilla alueilla oli paljon tapauksia. Hänen mukaansa hallituksen ei kuitenkaan onnistunut ryhtyä toimiin.

Pääministeri Conte on vastannut väitteisiin sanomalla, että Lombardia olisi voinut tehdä Nembrosta ja Alzanosta punaisia alueita, jos se olisi näin halunnut.

Corriere della Seran mukaan hallitusta ohjeistanut tiedekomitea oli varoittanut jo hyvin pian maaliskuun alussa, että kyseiset kunnat tulisi sulkea.

Lehden mukaan bergamolaissyyttäjät haluavat puhua myös muun muassa Italian kansanterveyslaitoksen ISS:n johtajan Silvio Brusaferron kanssa.

Salvini: Virheitä tehneiden täytyy maksaa

Conte kertoi keskiviikkona toimittajille, ettei ole huolissaan tulevasta kuulustelusta. Hän aikoo kertoa syyttäjille kaikki tiedossaan olevat faktat.

Pääministerin mielestä kaikki tutkinnat ovat tervetulleita.

– Kansalaisilla on oikeus tietää ja meillä on oikeus vastata, Conte kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Aiemmin keskiviikkona viisikymmentä koronauhrien omaista jätti bergamolaissyyttäjille valitukset siitä, miten pandemiaa hoidettiin. Kyseessä on ensimmäinen tämän kaltainen Italiassa jätetty ryhmäkanne.

Oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja ja maan entinen sisäministeri Matteo Salvini kertoi keskiviikkona tutkinnan olevan tervetullut. Salvinin puolue hallitsee Lombardian aluetta.

– Niin monien valheiden ja häpeällisten hyökkäysten jälkeen oikeus on toteutunut: virheitä tehneiden täytyy maksaa, Salvini sanoi.

Koalitiohallituksessa olevan keskustavasemmistolaisen demokraattisen puolueen Andrea Orlando sätti Salvinia ja sanoi hänen käyttävän "kivuliasta tilannetta propagandaa varten".

Italiassa on kirjattu Johns Hopkinsin -yliopiston mukaan yli 34 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Maailman koronatartuntatilannetta seuraavan Worldometer -tarkkailusivuston mukaan Italiassa oli keskiviikkoiltaan mennessä ollut 563 koronakuolemaa miljoonaa asukasta kohden.

Belgian prinssi Joachim sai yli 10 000 euron sakot koronamääräysten rikkomisesta

Belgian kuninkaan Philippen 28-vuotias sisarenpoika, prinssi Joachim, on saanut 10 400 euron sakot Espanjassa rikottuaan koronavirusmääräyksiä.

Eteläisessä Espanjassa sijaitsevan Cordoban kaupungin viranomaiset määräsivät sakot, kun Joachim oli El Pais -lehden mukaan toukokuun lopulla osallistunut tyttöystävänsä syntymäpäiväjuhliin. Juhliin osallistui myös 26 muuta ihmistä.

Prinssin matka Espanjaan ja takaisin Belgiaan on herättänyt runsaasti kritiikkiä sekä Espanjassa että Belgiassa. Lisäksi prinssillä todettiin koronavirustartunta, kun hän palasi takaisin kotiin juhlista.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut