Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomalaistoimittajan palkinnon peruminen johti tutkintaan Yhdysvalloissa – tutkija sai potkut ulkoministeriltä toukokuussa

Jessikka Arolle oli tarkoitus luovuttaa palkinto tutkivasta journalismista. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvaltain ulkoministeriön sisäisen tarkastusviraston johtaja Steve Linick sai potkut toukokuussa ulkoministeri Mike Pompeolta. Yhdysvaltalaisen tv-kanava NBC:n mukaan Linick tutki ennen potkujaan tapausta, jossa suomalaiselle toimittajalle Jessikka Arolle oli ensin myönnetty toimittajan työstään palkinto, mutta se peruttiin ennen palkinnonjakamista.

NBC perustaa tietonsa asiakirjalähteisiin sekä nimettömiin virkamieshaastatteluihin. Kanavan mukaan Linick oli kertonut ennen potkujaan kongressille tutkinnasta. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun on tullut esiin, että Pompeon esikunta olisi sekaantunut Women of Courage -palkinnon saajan valintaan.

NBC:n haastattelemien virkamiesten mukaan presidentti Donald Trumpin ja ulkoministeri Pompeon esikunnassa käydään rutiininomaisesti virallisiin tilaisuuksiin osallistuvien ihmisten mielipiteitä läpi. Mikäli sosiaalisesta mediasta löytyy todisteita, että he ovat arvostelleet Trumpia, heidän kutsumistaan tilaisuuksiin rajoitetaan. Aron tapaus poikkesi NBC:n virkamieslähteen mukaan aiemmasta siten, että hänen kutsunsa peruttiin.

Linick tutki tapausta demokraattien pyynnöstä

Linick tutki Aron tapausta senaatin ulkoasiainvaliokunnan demokraattisenaattorien pyynnöstä. Arolle oli tarkoitus luovuttaa palkinto tutkivasta journalismista, mutta palkitseminen peruttiin yllättäen ja ilman uskottavia perusteluja. Palkinnon luovuttajana oli tarkoitus olla presidentti Trumpin puoliso Melania Trump. Palkinto oli tarkoitus antaa Arolle naistenpäivänä vuonna 2019.

Aro on toistuvasti kritisoinut Trumpia Twitterissä. Hän on muun muassa kirjoittanut, ettei Venäjällä tarvita trollitehtaita, koska Trump hoitaa trollauksen niiden puolesta.

Aro on suomalainen tutkiva toimittaja, jonka juttu "Venäjän trollit Suomessa" palkittiin vuonna 2015 Bonnierin journalismigaalassa. Hän on lisäksi kirjoittanut kirjan Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut