Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus: Supon työntekijä teki luvattomia hakuja tietojärjestelmästä, muttei paljastanut Suomea vaarantavia tietoja

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi perjantaina sakkoihin suojelupoliisin entisen työntekijän, joka oli hakenut supon järjestelmistä tietoja henkilökohtaisiin tarkoituksiinsa.

Mies oli tekoaikaan supossa määräaikaisessa virkasuhteessa järjestelmäasiantuntijana. Hänellä oli oikeus käyttää supon tietojärjestelmän tietoja silloin, kun hänen virka- ja työtehtävänsä sitä edellyttivät.

Syyttäjän mukaan mies teki vuoden 2015 elo-lokakuussa järjestelmään yhteensä 12 kyselyä ja 102 selausta, jotka eivät kuuluneet hänen työtehtäviinsä. Saamiaan tietoja mies käytti syyttäjän mukaan kirjassa, jota kirjoitti virkasuhteen aikana.

Mies kiisti syytteet ja perusteli hakuja tietojärjestelmän kehittämisellä.

Tallensi tietoja pilvipalvelimelle

Oikeuden mukaan miehen selauksia ja hakuja ei voitu pitää hänen työtehtäviinsä kuuluvina. Lisäksi mies tallensi supon aineistoja ja omia muistiinpanojaan henkilökohtaiselle pilvipalvelimelleen tietoturvamääräysten vastaisesti. Tietoturvailmoituksen jälkeen mies poisti tiedot, mikä käräjäoikeuden mukaan osoitti hänen toimineen asiassa tahallisesti.

Oikeus katsoi, että mies oli käyttänyt tietojärjestelmää virkatoimiensa vastaisesti sekä hyödyntänyt virkasuhteen aikana saamiaan tietoja julkaisemassaan kirjassa. Näin ollen mies syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Kirjan tiedot julkisista lähteistä

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta myös turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Syyttäjän mukaan mies oli hankkinut tietoja, jotka oli Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi määrätty salaisiksi tai joiden paljastaminen olisi ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa Suomen turvallisuudelle tai ulkomaansuhteille.

Syyttäjän mukaan mies haki tietoja käytettäväksi kirjassaan joko suoraan, taustatietona tai tiedonhankinnan ohjaamiseen.

Oikeus kuitenkin katsoi, ettei kirjassa ollut yhtäläisyyksiä tietojärjestelmään tallennetun salaisen tiedon kanssa, vaan kirjan tiedot olivat peräisin julkisista lähteistä.

50-vuotias mies tuomittiin 40 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 240 euroa.