Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demokraatti: Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan tehtäväksi Ano Turtiaisen tviitistä – poliisi katsoi aiemmin, ettei esitutkintaa tehdä

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan tehtäväksi kansanedustaja Ano Turtiaisen tviitistä, kertoi Demokraatti perjantaina. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen sanoo lehdelle tulkitsevansa, että asiassa voi olla kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toiviaisen mukaan Turtiaista itseään on tärkeä kuulla, koska tviitti on ymmärrettävissä rasistiseksi.

– Korostan, että tämä on esitutkinnan aloittamista koskeva määräys vasta. Kaikki lopullinen arviointi tapahtuu vasta kun esitutkinta aikanaan on valmistunut, Toiviainen sanoo Demokraatille.

Turtiainen kertoi STT:lle, ettei hän ole kuullutkaan valtakunnansyyttäjän määräyksestä. Hän ei näin ollen halunnut kommentoida asiaa. STT ei ole vielä tavoittanut Toiviaista.

Helsingin poliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei se aloita esitutkintaa asiassa. Turtiainen oli julkaissut Twitterissä kuvan, jossa pilkattiin Yhdysvalloissa poliisiväkivallan uhrina kuollutta George Floydia.

Esiselvityksessä poliisi päätyi siihen, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta. Esiselvityksessä asiaa arvioitiin kahden rikosnimikkeen eli kiihottamisen kansanryhmää vastaan ja kunnianloukkauksen näkökulmasta.

Poliisin mukaan julkaisu on henkilöitynyt Floydiin, ja sillä on sinällään halvennettu häntä. Kyseessä ei poliisin arvion mukaan kuitenkaan ole riittävän yksiselitteisesti kansanryhmään kohdistuvasta panettelusta tai solvauksesta niin, että kyse olisi kiihottamisrikoksesta.

Potkut eduskuntaryhmästä, puolueesta erottamista harkitaan

Poliisin mukaan kunnianloukkauksen tunnusmerkistö ei täyttynyt, koska kuolleen henkilön halventaminen ei ole rangaistavaa. Poliisi kertoo, että rangaistavaa on ainoastaan valheellisten tietojen ja vihjauksen esittäminen siten, että niistä aiheutuu kärsimystä vainajan läheisille.

– Tällaisen julkaisun esittäminen jää siten sananvapauskriminalisointien ulkopuolelle, ja viestin mahdollisen epäasiallisuuden arviointi jää julkisen keskustelun ja arvioinnin piiriin, poliisi kirjoitti tiedotteessa.

Turtiainen erotettiin viime viikolla perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia. Tammikuussa Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen kirjoitti tehneensä rikosilmoituksen Turtiaisen tviitistä, jossa Turtiainen luonnehti Taposen kuuluvan "munattomaan nillittäjäryhmään".

Turtiainen ilmoitti tiistaina perustaneensa uuden eduskuntaryhmän.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi perjantaina Ylelle , että puoluehallitus pyytää Turtiaiselta selvitystä. Selvitys koskee sitä, miten Turtiainen suhtautuu mahdollisuuteen hakea takaisin ryhmän jäseneksi, jos Turtiainen korjaa käytöstään. Jos Turtiainen ei pyri eduskuntaryhmään, seuraa tästä Halla-ahon mukaan puolueesta erottaminen.