Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afrikan maat haluavat YK:n ihmisoikeusneuvoston ottavan rasismin ja poliisiväkivallan käsittelyyn

Afrikan maat toivovat, että YK:n ihmisoikeusneuvosto ottaisi rasismin ja poliisiväkivallan pikaisesti käsittelyyn.

Yhteensä 54 Afrikan maan puolesta kirjoitetussa kirjeessä Burkina Fason YK:n suurlähettiläs pyysi neuvostolta kiireellisesti väittelyä muun muassa ihonväriin pohjautuvista ihmisoikeusrikkomuksista, syntyperältään afrikkalaisiin kohdistuvasta poliisiväkivallasta ja mielenosoittajiin kohdistuvasta väkivallasta.

Aiemmin tällä viikolla yli 600 järjestöä yhdessä George Floydin perheen ja muiden poliisiväkivallan uhrien perheiden kanssa vaati, että neuvosto käsittelisi Yhdysvalloissa vallitsevia rakenteellista rasismia ja poliisien koskemattomuutta.

Kirje on osoitettu neuvoston itävaltalaiselle puheenjohtaja Elisabeth Tichy-Fisslbergerille. Afrikan maat pyytävät, että asiaa käsiteltäisiin ensi viikolla. Ihmisoikeusneuvoston 43. istunnon on määrä jatkua ensi viikolla. Istunto keskeytettiin maaliskuussa koronatilanteen vuoksi.

Jotta neuvosto ottaisi edellä mainitunlaisen pyynnön harkintaan, se vaatisi ainakin yhden valtion tuen. Koska pyynnön takana on suuri joukko maita, on sillä paremmat mahdollisuudet, neuvoston edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Monien muiden uhrien kohtalot jääneet huomiotta

Perjantaisessa kirjeessä viitattiin myös Floydin tapaukseen. Ympäri Yhdysvaltoja ja sieltä muuhun maailmaan levinneet mielenosoitukset saivat alkunsa, kun mustaihoinen Floyd sai surmansa pidätystilanteessa Minneapolisissa vajaa kolme viikkoa sitten.

Valkoihoinen poliisi painoi Floydia polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan. Poliisia syytetään toisen asteen murhasta, mikä vastaa Suomessa lähinnä tappoa.

– Valitettavasti, monien muiden uhrien kohtalot eivät saaneet huomiota, koska niitä ei ollut taltioitu sosiaaliseen mediaan kaikkien nähtäville, suurlähettiläs Dieudonne Desire Sougouri kirjoitti neuvostolle Afrikan ryhmän puolesta.

YK:n Afrikan ryhmään kuuluu yhteensä 54 valtiota, jotka ovat myös YK:n jäseniä, kerrotaan YK:n sivuilla .

Vaikka kirjeessä vaadittiin keskustelua rasismista ympäri maailman, alleviivasi se erityisesti tilannetta Yhdysvalloissa.

Kirjeen mukaan maailman todistamat mielenilmaukset ovat hylkimisreaktiota perustavanlaatuisille ihonväriin perustuvalle epätasa-arvolle ja syrjinnälle, joka sävyttää mustien ja muiden ei-valkoisten elämää Yhdysvalloissa.

Maiden uskotaan ottavan Yhdysvaltain tilanne esille

Neuvoston puheenjohtajan Tichy-Fisslbergerin on määrä ehdottaa maanantaina päivää keskustelulle. On epätodennäköistä, että asiaa vastustettaisiin. Jos vastustusta ei löydy, etenee se neuvoston käsittelyssä.

Monien maiden uskotaan ottavan ilman erityistä keskustelua Floydin kuoleman ja sen nostamat huolet puheeksi, kun neuvoston 43. istunto jatkuu.

Uusien kannanottojen pöydälle nostamisen takaraja umpeutui maaliskuussa. Tästä syystä konkreettisia toimia voidaan vaatia vain tämän poikkeuksellisen väittelyn puitteissa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Geneven toimiston johtaja John Fisher kommentoi Yhdysvaltain tapahtumia perjantaina ennen Afrikan ryhmän kirjeen lähtemistä. Hän ilmaisi toivoa siitä, että neuvosto ottaisi Yhdysvaltain tilanteen tarkasteluun.

– Siellä on rakenteellisen rasismin ongelmia, joita tulee käsitellä ja käsitellä merkityksellisesti, hän kertoi toimittajille.