Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Halla-aho myöntää: Suomen Perusta -ajatuspajan kohukirjan julkaisu oli virhe – paljon erittäin huonoa palautetta omilta kannattajilta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho otti kantaa kirjakohuun perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho myöntää, että Suomen Perusta -ajatuspajan kohukirjan julkaisu oli virhe.

Perussuomalaisia lähellä oleva ajatuspaja julkaisi maanantaina Jukka Hankamäen kirjoittaman Totuus kiihottaa -kirjan, jossa esitetään väitteitä muun muassa yhteiskunnassa vallitsevasta naisten tyranniasta.

Halla-ahon mukaan kirjasta tuli ”hyvin paljon erittäin huonoa palautetta omalta jäsenistöltä ja kannattajakunnalta”. Hän sanoo, että puolueen edustajat eivät olleet lukeneet lopullista versiota läpi, ainakaan riittävällä tarkkuudella.

– Kyseessä oli meidän mokamme, piste. Emme tienneet, että kirja sisältää sellaista materiaalia kuin se sisälsi, Halla-aho sanoi puheessaan puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.

– Julkisuudessa käsitellyt katkelmat eivät millään tavalla vastaa puolueen ajattelua, ja meillä kaikilla on työtä tapahtuneen vahingon korjaamiseksi, etenkin naispuolisten kansalaisten suuntaan.

Kirjassa Hankamäki muun muassa kirjoittaa, että sugar daddy-, sokerideittailu- ja grooming-ilmiöiden yleistyminen johtuu suureksi osaksi naisten omasta pihtauspolitiikasta. Grooming tarkoittaa esimerkiksi lapsen tai nuoren lähestymistä verkossa seksuaalisessa tarkoituksessa.

Lisäksi Hankamäki arvioi, että jotkut suomalaisten miesten hyljeksimiksi joutuneet suomalaiset naiset ovat "halunneet kostaa suomalaiselle yhteiskunnalle pariutumalla ulkomaalaisen kanssa".

Halla-aho sanoo puoluejohdon olevan pahoillaan siitä, että ajatuspaja Suomen Perustan julkaisussa esitettiin naisia loukkaavia kannanottoja. Tärkeintä on hänen mukaansa varmistaa se, ettei samanlaisia virheitä tapahdu uudelleen.

– Olemme hyvin huolellisesti jäljittäneet tätä tapahtumaketjua, jotta ymmärtäisimme itse, mitä siinä on tapahtunut ja missä kohdassa laadunvarmistus ja julkaisijan vastuu ei ole toteutunut sillä tavalla kuin sen olisi pitänyt toteutua, Halla-aho sanoi toimittajille puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä Helsingissä.

Hän selitti tapahtuneita virheitä sanomalla, että perussuomalaisten puoluetoimisto ja Suomen Perusta toimivat pienellä miehityksellä.

– Monesti nämä kömmähdykset johtuvat yksinkertaisesti siitä, että meillä ei ole kovin suurta joukkuetta tekemässä.

Halla-aho sanoi puolueen haluavan kuitenkin pysyä matalan kynnyksen rakennelmana, johon on helppo lähteä mukaan vaikuttamaan, vaikka se johtaa siihen, että kömmähdyksiä välillä sattuu.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käy Suomen Perustan julkaisua läpi ja selvittää, onko se ristiriidassa valtionavustuspäätöksen kanssa. Ministeriön avustus Suomen Perustalle on tänä vuonna 120 000 euroa. Aiempien kolmen vuoden aikana avustus on ollut noin 100 000 euroa vuodessa.

Ajatuspaja veti kirjan pois verkkosivuiltaan keskiviikkona ministeriön arvioinnin ajaksi.

Tutkijoiden mielestä hallituskelpoisuus ohjaa ratkaisuja, Halla-aho torjuu tulkinnan

Suomen Perustan julkaiseman Totuus kiihottaa -kirjan ohella perussuomalaiset ovat alkukesästä olleet otsikoissa myös kansanedustaja Ano Turtiaisen toiminnan takia. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti Turtiaisen ryhmän jäsenyydestä viime viikolla tämän toistuvan sopimattoman somekäytöksen vuoksi. Turtiainen oli julkaissut Twitterissä kuvan, jossa pilkattiin poliisin polven alla Yhdysvalloissa kuoliaaksi tukehtunutta George Floydia.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi Helsingin Sanomille , että perussuomalaisia ohjaa nyt halu pysyä puolueena joka voi kamppailla hallituspaikasta. Myös populismitutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta on HS:n mukaan sitä mieltä, että "siivoamisessa" on kyse puolueen kannatuksen säilyttämisestä ja hallituskelpoisuudesta.

Puoluevaltuuston puheessaan Halla-aho kiisti tällaisen tulkinnan ja sanoi, ettei perussuomalaiset tee ratkaisuja omaa hallituskelpoisuuttaan lisätäkseen.

Perussuomalaisten kannattajien antamassa palautteessa viimeaikaisista kohuista vaikuttaisi Halla-ahon mukaan olevan jaettu näkemys siitä, milloin raja on ylitetty.

– Jokainen tunnistaa huonon käytöksen silloin kun sen näkee, Halla-aho sanoi toimittajille.

Halla-aho toivoo Turtiaisen palaavan PS-ryhmään

Kesän alussa perussuomalaiset ovat olleet otsikoissa myös kansanedustaja Ano Turtiaisen runsaan viikon takaisen tviitin vuoksi. Turtiainen oli julkaissut Twitterissä kuvan, jossa pilkattiin poliisin polven alla Yhdysvalloissa kuoliaaksi tukehtunutta George Floydia.

Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä toistuvan sopimattoman somekäyttäytymisen takia. Ryhmänjohtaja Ville Tavion mukaan Turtiaisen julkaisema kuva oli asiaton ja rasistinen.

Eduskuntaryhmä jätti kuitenkin portin raolleen Turtiaisen paluulle. Tavion mukaan Turtiainen voi hakea ryhmän jäsenyyttä uudelleen vuodenvaihteen jälkeen, jos tämä on muuttanut käytöksensä pysyvästi.

Potkujensa jälkeen Turtiainen on ilmoittanut perustaneensa uuden eduskuntaryhmän.

Turtiaisen erottamisen jälkeen suurimmilla oppositiopuolueilla eli perussuomalaisilla ja kokoomuksella on kummallakin ryhmässään 38 kansanedustajaa.

Puoluevaltuuston puheessaan Halla-aho kertoi toivovansa, ettei Turtiaisen erosta tule pysyvä. Halla-aho kuitenkin sanoi puoluetoiminnan olevan joukkuepeliä, jossa tarvitaan tiettyjä pöytätapoja.

– Jos minä haluan, että muut tukevat minua, myös minun on tuettava muita. Ei voi olla niin, että kaikkien muiden on uhrattava poliittista ja sosiaalista pääomaansa minun puolustamiseeni, mutta minulla on rajaton vapaus tehdä ja sanoa juuri niin kuin haluan ja välittämättä joukkuekavereideni mielipiteistä.

Halla-ahon mukaan virheistä pitää oppia ja muuta joukkuetta täytyy kuunnella ja kunnioittaa. Näiden näkökulmien hyväksyminen on hänen mukaansa edellytyksenä sille, että Turtiainen voisi palata perussuomalaisen ryhmän jäseneksi.

Ylen mukaan perussuomalaisten puoluehallitus päätti eilen pyytää selvitystä Turtiaisen aikeista. Halla-ahon mukaan puoluehallitus haluaa tietää, kiinnostaako Turtiaista pyrkiä takaisin eduskuntaryhmän jäseneksi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut