Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Neljä EU-maata sopi ostavansa 300 miljoonaa annosta koronarokotetta

Euroopan komissio suositteli perjantaina, että EU-maat liittyisivät yhteen taatakseen tulevan rokotteen nopean saatavuuden. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Neljä EU-maata on sopinut hankkivansa 300 miljoonaa annosta mahdollista koronavirusrokotetta lääkejätti AstraZenecalta heti kun rokote valmistuu, kertoi Saksan hallitus lauantaina.

Hallituslähteiden mukaan rokote voisi olla valmiina jo vuoden loppuun mennessä. AstraZeneca kehittää rokotetta yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa. Rokotteen testaukset vapaaehtoisilla alkoivat huhtikuussa, ja testejä ollaan parhaillaan laajentamassa.

– Jotta suuria määriä rokotetta saataisiin tarjolle hyvin nopeasti tänä tai ensi vuonna tapahtuvan hyväksynnän jälkeen, tuotantokapasiteetti on taattava tekemällä sopimukset nyt, sanottiin Saksan terveysministeriön lausunnossa.

Sopimuksen allekirjoittivat Saksa, Ranska, Italia ja Hollanti.

Euroopan komissio suositteli perjantaina, että EU-maat liittyisivät yhteen taatakseen tulevan rokotteen nopean saatavuuden. Komission mukaan tätä varten on tarpeen solmia etukäteissopimuksia.

Laboratoriot yrittävät kehittää koronarokotetta 12–18 kuukaudessa, kun siihen normaalisti kuluu useita vuosia. Ennakkomaksujen turvin yhtiöt voivat investoida tuotantoon, vaikka kliiniset kokeet ihmisillä ovat edelleen kesken.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut