Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ranska on saanut ensimmäisen voittonsa koronavirusta vastaan, sanoo Macron – valmiustilaa lievennetään, kahvilat ja ravintolat saavat avautua

Pekingissä uudet tartunnat ovat kytköksissä kaupungin eteläosassa sijaitsevaan Xinfadin liha- ja vihannestoriin. Wuhanin lihatori kuvattin toukokuussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranska on saanut ensimmäisen voittonsa taistelussa koronavirusta vastaan, vaikka kamppailu ei ole vielä ohi, maan presidentti Emmanuel Macron sanoi televisiopuheessaan.

Hän kertoi, että maanantaina koko Manner-Ranskassa Pariisia myöten lievennetään koronaviruksen vuoksi kohotettua valmiustilaa. Tämän seurauksena Pariisin ravintolat ja kahvilat voivat avautua kokonaan pelkkien terassien sijaan.

Vielä viime viikolla pariisilaisyrityksiä huolettivat viranomaisten pohdinnat siitä, että ravitsemusliikkeet saatettaisiin avata vasta kesäkuun 22. päivä.

Vain Mayottessa Madagaskarin lähistöllä ja Ranskan Guayanassa Etelä-Amerikassa valmiustila pysyy korkeammalla oranssilla tasolla, sillä alueiden terveydenhuolto on yhä vaikeuksissa koronavirustartuntojen määrän kanssa.

Macronin mukaan perheenjäsenten vierailut vanhainkoteihin sallitaan. Kaikki Ranskan koulut lukioita lukuun ottamatta avaavat ovensa kesäkuun 22. päivä.

– Jo huomenna voimme jättää tämän ensimmäisen näytöksen taaksemme, hän sanoi.

Macron myös vahvisti, että maaliskuulta virusepidemian takia siirtynyt paikallisvaalien toinen kierros järjestetään suunnitelmien mukaisesti kesäkuun 28. päivä. Joukkokokouksia kuitenkin aiotaan hallita tiukasti, koska niissä virus pystyy Macronin mukaan leviämään hyvin tehokkaasti.

Yli 29 000 koronavirustartunnan saanutta ihmistä on kuollut Ranskassa. Uusien tartuntatapausten ilmaantuminen on kuitenkin hidastunut selvästi viime päivinä.

Macron haluaa muistaa Ranskan teot

Macron otti puheessaan kantaa myös rasismiin ja siitä maailmalla käytyyn keskusteluun, joka on johtanut mielenosoituksiin useissa maissa, myös Ranskassa.

– Emme tee kompromisseja vastustaessamme rasismia, juutalaisvastaisuutta ja syrjintää. Uusia päätöksiä tasa-arvon puolesta tullaan tekemään, hän sanoi.

Hän kuitenkin lisäsi, että tasavalta ei pyyhi pois jälkiä tai nimiä historiastaan eikä se unohda mitään tekojaan.

– Emme pura yhtäkään patsaistamme vaan katsomme selvänäköisesti historiaamme ja muistiamme yhdessä.

Britanniassa ja Yhdysvalloissa vihaiset väkijoukot ovat kaataneet siirtomaa-ajan henkilöiden patsaita.

Erityisen tärkeänä Macron piti sitä, että Ranskan siirtomaahallinnon toimet Afrikassa muistetaan, sillä ne jättivät useisiin maihin jälkeensä perinnön, joka suututtaa yhä monia.

Tasavaltalainen isänmaallisuus ratkaisuna

Yhdysvalloissa George Floydin kuolemasta poliisin käsissä alkaneet mielenosoitukset ovat levinneet useisiin Ranskan kaupunkeihin viime viikkoina. Ranskassa mielenosoituksissa on nostettu esiin vuonna 2016 kuolleen Adama Traoren tapaus. Traore kuoli poliisiautossa sen jälkeen, kun kolme poliisia oli maannut hänen päällään kiinnioton yhteydessä.

Macron tunnusti puheessaan, että Ranskan täytyy kamppailla sitä vastaan, että ihmisen nimi, osoite tai ihonväri voivat vaikuttaa heidän mahdollisuuksiinsa elämässä.

Hän varoitti kuitenkin siitä, että rasismin vastustaminen voi kieroutua, kun "separatistit" alkavat hyväksikäyttää sitä.

– Meidän täytyy yhdistyä tasavaltalaisen isänmaallisuuden ympärille. Me olemme valtio, jossa kuka tahansa synnyinpaikastaan tai uskonnostaan huolimatta voi löytää paikkansa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut