Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Jopa 51 000 alle viisivuotiasta lasta voi kuolla koronavirusepidemian seurauksiin Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa

Lasten kuolemien estäminen edellyttäisi esimerkiksi sitä, että rokotusohjelmat ja ruoka-apu palautetaan normaaleiksi. Kuva on toukokuulta Jemenistä Hodeidan maakunnasta, jossa kodeistaan paenneita ihmisiä asuu leireillä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Koronaviruspandemiasta johtuva aliravitsemus ja terveydenhuollon ylikuormittuminen voivat tappaa jopa 51 000 alle viisivuotiasta lasta Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa tämän vuoden aikana, arvioivat YK:n lastenjärjestö Unicef ja Maailman terveysjärjestö WHO tuoreen tutkimuksen pohjalta.

Tämän vakavimmaksi arvioidun skenaarion toteutuminen palauttaisi alueen lapsikuolleisuuden 40 prosenttia tavallista korkeammaksi, eli 2000-luvun alun lukemiin. Näin käy, jos terveydenhuollon ja ruoka-avun toiminta häiriintyy pitkäaikaisesti.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Algeriaa, Djiboutia, Egyptiä, Irakia, Jordaniaa, Marokkoa, Syyriaa, Sudania, Tunisiaa ja Jemeniä, joissa elää 41 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. He edustavat kolmea neljäsosaa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan vastaavanikäisistä lapsista.

Rokotusohjelmat ja ruoka-apu tarpeen

Monissa näistä maista epidemian hillitsemiseksi määrätyt liikkumisrajoitukset vaikeuttavat terveydenhoitoon pääsemistä. Terveydenhuollon henkilökunta joutuu myös käyttämään aikaa ja voimavaroja koronaviruksen hillitsemiseen ilman riittävää määrää suojavarusteita ja muita tarvikkeita, ja terveyskeskuksissa ja lääkärien vastaanotoilla käymistä vältellään tartuntojen pelossa.

Seurauksena on, että rokotuksia jää ottamatta ja tulehduksia sekä lastentauteja hoitamatta. Tilanne vaikuttaa myös hoitoon raskauksien ja synnytysten aikana sekä siihen, missä määrin apua akuuttiin aliravitsemukseen voi saada.

Lasten kuolemien estäminen edellyttäisi sitä, että rokotusohjelmat ja ruoka-apu palautetaan normaaleiksi ja että lasten pääsy terveydenhuollon piiriin varmistetaan. Olennaista olisi myös lisätä luottamusta julkiseen terveydenhuoltoon ja teroittaa ihmisille, milloin ja miten hoitoon hakeudutaan. Samalla koronaviruksen leviämistä muun muassa terveydenhuollon tiloissa tulisi ehkäistä ainakin suojavarusteilla ja turvaetäisyyksillä.

Tutkimus tehtiin Johns Hopkins -yliopiston terveystieteen Bloomberg-tiedekunnassa ja se julkaistiin toukokuussa Lancet Global Health -tiedelehdessä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut