Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Unkarin parlamentti päätti luopua kohua aiheuttaneesta poikkeustilasta

Maaliskuussa ilman määräaikaa säädetty poikkeustila antoi pääministeri Viktor Orbanille laajat valtuudet hallita ohi parlamentin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Unkarin parlamentti on päättänyt lopettaa koronavirukseen liittyvän vaaratilan, joka merkitsee hallituksen laajojen poikkeusvaltuuksien päättymistä.

Unkarin maaliskuinen päätös antoi pääministeri Viktor Orbanille laajat valtuudet hallita ohi parlamentin. Ilman määräaikaa säädetty poikkeustila sai paljon kansainvälistä kritiikkiä, ja sen katsottiin nakertavan entisestään Unkarin demokratiaa. EU kritisoi päätöstä Euroopan arvojen vastaiseksi.

Parlamentti äänesti tänään sen puolesta, että se pyytää hallitusta päättämään koronavirukseen liittyvän vaaratilan.

Hallituksen odotetaan päättävän vaaratilan virallisesti myöhemmin tällä viikolla. Hallituksen kriitikoiden mukaan Orbanin hallitukselle jää tästä huolimatta laajemmat valtuudet kuin ennen koronakriisiä.

Parlamentin kerrotaan hyväksyneen samalla lain, joka mahdollistaa kriitikoiden mukaan sen, että hallitus voisi julistaa toisen niin kutsutun "lääketieteellisen kriisin tilan". Tämä voisi mahdollistaa jatkossakin hallitsemisen parlamentin ohi, mahdollisesti ilman määräaikaa.

Lukuisat merkittävät hallitusta kritisoivat kansalaisjärjestöt varoittivat yhteisessä tiedotteessa, että vaaratilan päättäminen on vain "optinen illuusio".

Orbanin Fidesz-puolueella on maan parlamentissa selvä enemmistö.

Hallitus vaati anteeksipyyntöjä kriitikoilta

Oppositiopuolueet ovat kutsuneet maaliskuussa asetetun poikkeustilan suomia valtuuksia jopa "diktatorisiksi" ja sanoneet Orbanin hyväksikäyttävän erityisvaltuuksia oman valtansa vahvistamiseksi koronan vastaisen taistelun sijaan.

Hallituksen edustajat ovat kertoneet aiemmin, että hallitus odottaa sitä kritisoineilta anteeksipyyntöä.

Unkarin hallituksen kansainvälisen viestinnän toimisto vahvisti toukokuun lopussa STT:lle, että se on lähettänyt anteeksipyyntöä vaativia kirjeitä maan hallintoa kritisoineille tahoille. Toimiston mukaan maan demokratian tilaa arvioitiin väärin perustein.

Kirjeet liittyivät Unkarin hallitukselle annettuihin poikkeusvaltuuksiin. Kirjeitä lähti myös Suomeen, yhden sai suomalaistutkija, jolta vaadittiin anteeksipyyntöä siitä, että hän oli kutsunut Unkaria koronakriisin keskellä diktatuuriksi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut