Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n turvallisuusneuvostoon valitaan tänään viisi uutta vaihtuvaa jäsenmaata

YK:n turvallisuusneuvostoon valitaan tänään viisi uutta vaihtuvaa jäsenmaata. Paikan ovat tällä tietoa saamassa Meksiko ja Intia, sillä ne ovat maanosiensa ainoita ehdolle asettuneita valtioita.

Afrikan istuimesta sen sijaan kisaavat Kenia ja Djibouti. Jäljelle jäävään kahteen paikkaan on kolme hakijaa: Kanada, Irlanti ja Norja.

Turvallisuusneuvostossa on yhteensä 15 maata, joista viisi on pysyväisjäseniä. Pysyvät jäsenmaat ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Muut vaihtuvat jäsenmaat valitaan kerrallaan kahden vuoden kaudeksi.

Neuvostokautensa päättävät tänä vuonna Belgia, Dominikaaninen tasavalta, Saksa, Indonesia ja Etelä-Afrikka.

Vaihtuvina jäsenmaina jatkavat Viro, Niger, Tunisia, Vietnam sekä Saint Vincent ja Grenadiinit. Edellä mainittujen viiden maan jäsenkaudet päättyvät ensi vuonna.

Neuvoston tehtävä on ylläpitää rauhaa

Turvallisuusneuvostoa luonnehditaan YK:n vaikutusvaltaisimmaksi elimeksi. Sen tehtävä on ylläpitää rauhaa.

Toisin kuin YK:n yleiskokous, turvallisuusneuvosto ei pidä säännöllisiä kokouksia, vaan se voidaan kutsua koolle milloin tahansa. Neuvosto voidaan kutsua koolle myös hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Neuvostossa tärkeän päätöslauselman hyväksymiseen tarvitaan puoltava ääni yhdeksältä jäsenmaalta. Kaikilla pysyvillä jäsenillä on kuitenkin veto-oikeus, jolloin yksikin pysyvän jäsenen ei-ääni johtaa siihen, ettei päätöslauselmaa voida hyväksyä.

Jäsenmaat vuorottelevat turvallisuusneuvoston puheenjohtajana kuukauden kerrallaan.

---

Lähteet: YK:n alueellinen tiedotuskeskus , Turvallisuusneuvosto