Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sinilevä lisääntyy juhannusviikolla lämpimän sään takia – havupuiden siitepöly on helppo sekoittaa sinilevään

Lämmin kesäkuu on aikaistanut sinileväesiintymiä paikallisesti sisävesillä. Ritva Siltalahti / LEHTIKUVA

STT

Sinilevää on havaittu lisääntyvässä määrin juhannusviikolla, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke) tiedotteessaan. Lisäksi vedessä esiintyy edelleen runsaasti havupuiden kellertävää siitepölyä, joka voi muistuttaa erehdyttävästi sinilevää.

Juhannusviikon lämpimän sään jatkuessa sinilevien pintaesiintymät voivat Syken mukaan runsastua entisestään.

Lämmin kesäkuu on aikaistanut sinileväesiintymiä paikallisesti sisävesillä. Syken erikoistutkija Kristiina Vuorio kertoo tiedotteessa, että suurimmassa osassa maata sinilevätilanne kuitenkin on ajankohdalle tyypillinen.

Lämpenevät vesistöt lisäävät sinileväesiintymiä

Syke kertoo, että järvillä sinilevää on havaittu valtakunnallisesti 27:llä leväseurannan havaintopaikalla. Sisävesillä on sinilevää edellisviikkoa enemmän, mutta vain yhdellä havaintopaikalla sitä on esiintynyt runsaasti.

Järvien pintavesi on lämpimien säiden takia poikkeuksellisen lämmintä. Nousua on pitkäaikaiseen keskiarvoon 3–6 astetta. Etelä- ja Keski-Suomessa veden pintalämpötila on monissa järvissä 18–24 astetta. Lapissa pintaveden lämpötilat jäävät alle 20 asteen.

Päijät-Hämeessä sinilevää on havaittu juhannusviikolla vain Kariston uimarannalla Lahdessa

Merialueilla alkukesän sinilevätilanne on ajankohdalle tyypillinen. Suomenlahden ja Saaristomeren rannikolla on havaittu myös yksittäisiä runsaita esiintymiä, mutta muuten sinilevää on havaittu vain hieman.

Tutkija Heidi Hällfors kertoo tiedotteessa, että sinilevää esiintyy runsaimmillaan Itämerellä yleensä vasta juhannuksen jälkeen heinä- ja elokuussa. Suomea ympäröivillä merialueilla veden lämpötila vaihtelee nyt 9 ja 20 asteen välillä.

Sinileväesiintymistä kerätään tietoa

Sinilevä saattaa muistuttaa veteen päätynyttä männyn siitepölyä. Sinilevästä muodostuneet lautat hajoavat hippusiksi kepillä koskettaessa, eivätkä takerru keppiin. Siitepölyä esiintyy yleensä veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Sinilevän havaintopaikkoja voi ilmoittaa Syken ylläpitämässä Järvi-meriwikissä. Ilmoitetut havainnot tukevat valtakunnallista levätilanteen arviointia. Tiedotteen mukaan myös havainnot siitä, että sinilevää ei ole, ovat tärkeitä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut