Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Mediat: Trumpin kampanjatilaisuus Tulsassa näyttää keränneen odotettua vähemmän yleisöä – Trumpin puheissa demokraattien Biden on äärivasemmiston sätkynukke ja Marsiin laskeutuminen mahdollista

Kampanjatilaisuuden puheessaan Donald Trump keskittyi luomaan viholliskuvia poliittisista vastustajistaan. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ensimmäinen kampanjatilaisuus kuukausien koronatauon jälkeen näyttää keränneen odotettua vähemmän yleisöä Oklahoman Tulsassa.

Noin 19 000 ihmistä vetävällä areenalla BOK Centerissä näkyi myös tyhjiä istuimia, kertovat esimerkiksi New York Times ja Guardian .

Lehtien mukaan Trump aloitti kampanjatilaisuutensa areenalla hieman myöhässä.

Sen sijaan etukäteen suunniteltu Trumpin ja varapresidentti Mike Pencen esiintyminen ulkona odottaneille kannattajille peruttiin viime hetkillä. Medioiden mukaan ulkona oli ennakoidun ryntäyksen sijaan odotettua vähemmän ihmisiä.

Trumpin kampanjatiimi sanoi protestoijien häirinneen presidentin kannattajia.

– Ulkona on pahoja ihmisiä, Trump sanoi kannattajilleen sisällä areenalla.

Todellisuudessa Tulsassa näkyi vain vähän Trumpin vastaisia mielenosoituksia ja turvatoimet areenan ympärillä olivat mittavia, useat yhdysvaltalaismediat kertovat.

Guardianin lähteen mukaan poliisit käyttivät mielenosoittajia vastaan kyynelkaasua. Paikalla oli sekä Black Lives Matter -mielenosoittajia että Trumpin kannattajia.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Trumpin kampanjapäällikkö Brad Parscale väitti tällä viikolla, että lippuja tapahtumaan yritti haalia yli miljoona ihmistä. Trump puolestaan kertoi odottavansa paikalle noin 60 000:tta ihmistä. Eri tahojen arviot Tulsaan Trumpin vuoksi saapuvien ihmisten määrästä vaihtelivat 100 000–200 000:n välillä.

Presidentinvaalit on määrä käydä Yhdysvalloissa 3. marraskuuta.

"Lain ja järjestyksen puolue"

Tulsan tapahtuman Trump kehysti selvästi vaalikampanjansa uudeksi aluksi.

– Aloitamme kampanjan, presidentti sanoi, vaikka virallisesti hän alkoi valmistautua uudelleenvalintaansa Floridan Orlandon kampanja avauksessa lähes tasan vuosi sitten.

Puheessaan Trump keskittyi luomaan viholliskuvia poliittisista vastustajistaan. Demokraattien tulevaa presidenttiehdokasta Joe Bidenia hän kuvaili "äärivasemmiston sätkynukeksi." Bidenin voitto marraskuun vaaleissa tietäisi Trumpin mukaan maan tuhoa.

– Olen tehnyt mustan väestön hyväksi neljässä vuodessa enemmän kuin Biden on tehnyt 47 vuodessa, Trump uhosi.

Biden oli presidentti Barack Obaman kausien varapresidentti, minkä arvioidaan vahvistaneen hänen suosiotaan mustien äänestäjien keskuudessa. Biden on ollut useissa viimeaikaisissa mielipidemittauksissa Trumpia suositumpi.

Oman republikaanipuolueensa Trump mainosti edustavan vapautta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta, sekä tietenkin lakia ja järjestystä.

Trump lupasi lisäksi pitää Yhdysvallat "ulkona hölmöistä ulkomaisista sodista", minkä jälkeen hän ilmoitti Yhdysvaltojen olevan ensimmäinen kansakunta, joka laskeutuu Mars-planeetalle.

Vajaat pari tuntia kestäneen puheensa Trump päätti tuttuun toteamukseen:

– Teemme taas Amerikasta vauraan, taas turvallisen ja taas mahtavan.

Paikalle tulleilta kannattajiltaan Trump sai odotetusti suopean vastaanoton – naurua, kannustusta ja hurrausta.

"Hidastakaa testausta"

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump myönsi tilaisuudessa, että hänen mielestään koronavirustestausta olisi syytä hillitä. Todettujen tartuntojen määrät ovat olleet viime viikkoina nousussa useissa etelän ja lännen osavaltioissa sen jälkeen, kun viruksen torjumiseksi asetettuja rajoituksia on alettu purkaa.

Trumpin mukaan syy tartuntalukujen nousuun on se, että testejä tehdään enemmän. AFP:n mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Yhdysvalloissa on sekä todettuja koronavirustartuntoja että virukseen liitettyjä kuolemia eniten maailmassa. Tartuntoja on todettu tähän mennessä 2,25 miljoonaa ja kuolemia lähes 120 000, kertoo baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta.

Testejä maassa on tehty noin 27 miljoonaa. Välilukuun suhteutettuna Yhdysvallat on testaustauksen laajuudessa maailman valtioista sijalla 26.

Trump kutsui Tulsassa testausta "kaksiteräiseksi miekaksi".

– Tässä on se ongelma: kun testataan tässä laajuudessa, löydetään enemmän tapauksia, Trump väitti.

– Sanoin siis väelleni, että hidastakaa testausta, hän jatkoi.

AFP:n mukaan lähde presidentin hallinnosta sanoi myöhemmin Trumpin vitsailleen.

Trump on ollut huolissaan lähinnä koronaviruksen vaikutuksista Yhdysvaltojen talouteen. Asiantuntijoiden huolet viruksen leviämisestä ovat saaneet osakseen järjestelmällistä vähättelyä. Tulsassa Trump kuitenkin painotti omaa rooliaan viruskriisin hoidossa.

– Olen suoriutunut siitä ilmiömäisesti!

Kasvomaskit eivät juuri kiinnostaneet

Kampanjatapahtuma on ensimmäinen sen jälkeen, kun koronavirusepidemia levisi Yhdysvaltoihin. Tautitilanteesta johtuen presidentti sai ennakkoon myös paljon kritiikkiä suurtapahtuman järjestämisestä. Tapahtumaa yritettiin estää myös lakiteitse, mutta osavaltion tuomari antoi luvan sen järjestämiseen.

Itse tilaisuudessa sisään tulleille oli kuumeen mittauksen jälkeen tarjolla kasvomaski ja käsidesiä. Medioiden mukaan kasvomaskeja ei kuitenkaan juuri käytetty, vaan osa tulijoista heitti saamansa maskin maahan heti saapumisensa jälkeen. Myöskään turvaväleihin liittyvistä ohjeista ei näytetty välittävän.

Ennen saapumistaan Trumpin kannattajat olivat rekisteröintilomakkeessa luvanneet, että he kantavat virustartunnan riskin itse eikä presidenttiä voida pitää vastuussa asiasta.

Aiemmin tällä viikolla Tulsan koronatartuntaluvut ovat tehneet päiväkohtaisia ennätyksiä. Piirikunnan alueella on todettu yli 2 200 koronavirustartuntaa.

Vain muutamia tunteja ennen tilaisuuden alkua mediat kertoivat, että kuudella Trumpin kampanjan työntekijällä on testein todettu koronavirustartunta.

– Turvallisuusmääräysten mukaisesti kampanjan henkilökunta testataan koronaviruksen varalta etukäteen. Sadoista testatuista kuudella ihmisellä testitulos oli positiivinen, ja heidän kohdallaan on aloitettu välittömästi karanteenitoimet, kampanjan viestintäpäällikkö Tim Murtaugh sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Murtaugh'n mukaan tartunnan saaneet työntekijät eivät olleet lauantain kampanjatilaisuudessa paikalla eivätkä myöskään lähellä tilaisuuteen osallistuvia.

Noin neljän miljoonan asukkaan Oklahoman osavaltiossa on viime päivinä kerrottu sadoista uusista virustartunnoista. Yhteensä tartuntoja on nyt Oklahomassa vähän yli 10 000.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut