Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katiska-huumevyyhdin toisen pääsyytetyn Niko Ranta-ahon ex-puoliso Sofia Belorf astuu oikeuden kuultavaksi – syytteiden keskiössä muun muassa joululahja-Rolex

Suuressa Katiska-huumeoikeudenkäynnissä kuullaan tänään toisen pääsyytetyn Niko Ranta-Ahon entistä avopuolisoa Sofia Belorfia. Vyyhdissä Belorfia vastaan on nostettu syytteet huumausainerikoksesta ja kahdesta rahanpesusta. Tänään käsitellään rahanpesusyytteitä.

Syytteiden mukaan Belorf otti vastaan ja piti hallussaan Ranta-ahon rikoksilla hankittua rahaa ja omaisuutta. Syyttäjän mukaan Belorf matkusti Suomesta Espanjaan viime vuoden maaliskuussa matkalaukussaan 8 000–10 000 euroa käteistä rahaa, jonka tiesi olevan peräisin Ranta-ahon rikollisesta toiminnasta. Lisäksi Belorf oli syyttäjän mukaan ottanut Ranta-aholta vastaan lähes 13 000 euron arvoisen Rolex-kellon vaikka tiesi, että se oli ostettu huumerahoilla.

Syyttäjät vaativat Belorfille rangaistukseksi rahanpesu- ja huumesyytteistä kuukausissa mitattavaa ehdollista vankeusrangaistusta.

Belorfin puolustus: Rolex oli hyvien tapojen mukainen joululahja menestyvältä liikemieheltä

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle Belorf kiistää kaikki syytteet. Espanjan-matkaa koskien Belorf sanoo, ettei tiennyt rahojen olevan matkalaukussa. Vastauksen mukaan on ylipäänsä väärin puhua Belorfin matkalaukusta, koska Ranta-aho kirjasi laukun ruumaan ja siinä oli enimmäkseen Ranta-ahon tavaroita.

– Kun Sofia Belorf ei ole tiennyt edes rahojen olemassa oloa, ei ole syytä pohdiskella hänen sielullista suhtautumistaan rahojen alkuperään, vastauksessa sanotaan.

Rolexin Belorf kertoo saaneensa joululahjaksi Ranta-aholta. Hän kiistää tienneensä, millä rahoilla se oli hankittu. Kun Belorf sai kellon lahjaksi, hänellä ei vastauksensa mukaan ollut mitään tietoa tai edes aavistusta siitä, että Ranta-aho tekisi rikoksia.

– Sofia tunsi Nikon varakkaan perheen menestyvänä liikemiehenä. Tällaisessa viitekehyksessä syytteessä kerrottu kello on hyvien tapojen mukainen joululahja, vastauksessa sanotaan.

Parisuhde päättyi Ranta-ahon tutkintavankeuteen, joka loppui viime viikolla

Belorf tunnetaan julkisuudessa myös muun muassa fitnessurheilijana ja mallina. Belorfin ja Ranta-ahon parisuhde päättyi rikostutkinnan paljastuttua ja Ranta-ahon jouduttua tutkintavankeuteen. Viime viikolla Ranta-aho pääsi vapaaksi lähes vuoden kestäneen tutkintavankeuden jälkeen.

Käräjäoikeuden mukaan Ranta-aho voitiin vapauttaa, koska raskaimmat häneen kohdistuvista syytteistä on käsitelty oikeudessa eikä sotkemisvaaraa enää ole. Sotkemisvaara tarkoittaa sitä, että epäilty voi vaikeuttaa asian selvittämistä esimerkiksi hävittämällä todistusaineistoa. Lievempiä Ranta-ahoa koskevia syytteitä käsitellään vielä syksyllä, kun oikeuskäsittely jatkuu ensi viikolla alkavan kesätauon jälkeen.

Huumerikosoikeudenkäynti on Suomen suurimpia. Syytteiden mukaan Ranta-aho ja liivijengi Cannonballin entinen johtaja Janne Tranberg johtivat Espanjasta käsin huumeorganisaatiota, joka toi Suomeen 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä. Rikosepäilyt ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Ranta-aho on tunnustanut lähes kaikki syytteet. Häntä on käräjäoikeuden käsittelyissä kuultu keskeisistä Espanjasta Suomeen järjestetyistä huume-eristä. Maaliskuussa Ranta-aho myös johdatti poliisit maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita.

Tranberg taasen kiistää syytteet.