Trump uhkasi mielenosoittajia voimakeinoilla, Twitter piilotti tviitin varoituksen alle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esitti tiistaina paikallista aikaa voimakkaan varoituksen maan pääkaupungin Washingtonin mielenosoittajille. Trump vannoi tviitissä käyttävänsä voimakeinoja, mikäli mielenosoittajat yrittäisivät perustaa pääkaupunkiin poliisivapaan autonomisen alueen.

Twitter koki Trumpin uhkaavan kielenkäytön olevan sääntöjensä vastaista ja piilotti voimakeinoilla uhkaavan tviitin varoituksen alle. Tviitin nähdäkseen on varoitusta ensin klikattava.

– Tämä tviitti rikkoi Twitterin sääntöjä loukkaavasta käytöksestä, yhtiö kertoi.

Seattlessa mielenosoittajat perustivat kaksi viikkoa sitten eräänlaisen autonomisen alueen, mikä sai konservatiivit kauhistumaan.

Lisäksi Trump uhkasi tviiteissään kansallisia monumentteja vahingoittavia "anarkisteja" järeillä vankeusrangaistuksilla.

Paikallista aikaa tiistaiaamuna hän kertoi Twitterissä antaneensa liittovaltiolle luvan pidättää kenet tahansa, joka vandalisoi tai tuhoaa monumentin, patsaan tai muuta vastaavaa liittovaltion omaisuutta Yhdysvalloissa. Edellä mainitusta voisi hänen mukaansa seurata jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.

– Nämä eivät ole muuten protestoijia. Nämä ovat anarkisteja ja muita, Trump julisti.

Poliisi käytti pippurisumutetta Washingtonissa

Trump esitti uhkauksiaan päivä sen jälkeen, kun poliisi oli käyttänyt pippurisumutetta saadakseen patsaan kumoamista yrittäneet mielenosoittajat hajaantumaan. Protestoijat olivat yrittäneet kaataa entisen presidentin Andrew Jacksonin patsasta Valkoisen talon viereisessä puistossa.

Jackson oli presidenttinä vuosina 1829–1837. Mielenosoittajien kohteeksi Jacksonin patsas oli joutunut, koska hän omisti orjia ja hänellä oli ollut julma linja Yhdysvaltain alkuperäisväestöä kohtaan.

1830-luvulla tapahtui Jacksonin aikaan saama kymmenien tuhansien alkuperäiskansojen edustajien pakkosiirto, joka tunnettiin myös nimellä Kyynelten tie.

Rasismiin ja sortoon liitettyjen symbolien, muotokuvien ja patsaiden poistamista on vaadittu viime viikkojen Black Lives Matter -mielenosoituksissa ympäri maailmaa.

Mielenosoitukset käynnistyivät sen jälkeen, kun mustaihoinen George Floyd sai surmansa pidätystilanteessa Minneapolisissa vajaat neljä viikkoa sitten.

Mielenosoittajat pystyttivät telttoja lähelle Valkoista taloa

Seattlessa pormestari ilmoitti, että poliisi suunnittelee ottavansa kuuden korttelin kokoisen autonomisen alueen takaisin haltuunsa.

Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun 19-vuotias mies kuoli ja toinen haavoittui ampumavälikohtauksessa alueella. Ampumisesta on kertonut muun muassa Guardian . Seattlelaismielenosoittajien pystyttämää aluetta kutsutaan nimellä Capitol Hill Autonomous Zone eli CHAZ.

Washingtonin kaupungissa joidenkin mielenosoittajien kerrotaan yrittäneen pystyttää telttoja puistoihin lähelle Valkoista taloa. Läheiseen kirkkoon maalattiin kirjainyhdistelmä BHAZ, jonka kerrotaan olevan lyhenne sanoista Black House Autonomous Zone.

Tiistaina poliisi pystytti Valkoisen talon ja sitä ympäröivien puistojen ympärille laajan turva-alueen.

Trump itse lähti kaupungista tiistaiaamuna vieraillakseen Arizonassa.

Trump: Rajamuuri pysäytti koronan

Trumpin Arizonan-matkaan kuului muun muassa vierailu hänen puuhaamallaan kiistellyllä rajamuurilla. Ennen muurivierailua hän kertoi näkemyksiään Yuman kaupungissa järjestetyssä rajaturvallisuuteen liittyvässä tilannekatsauksessa.

Hän julisti rajamuurinsa pysäyttäneen kaiken, mukaan lukien koronaviruksen. Trump kertoi muurin muun muassa vähentäneen ihmiskauppaa ja huumeiden salakuljetusta Meksikosta. Presidentin mukaan muuri myös auttoi siinä, ettei koronaviruskatastrofia syntynyt Yhdysvaltain etelärajalla.

– Meidän rajamme ei ole ikinä ollut näin turvattu, Trump kertoi Arizonassa.

Hän kuvaili rakennelman olevan voimakkain ja kattavin rajamuurirakennelma koko maailmassa. Tilannekatsauksen jälkeen hän vieraili muurilla, jota on nyt valmiina yli 200 mailia, eli yli 322 kilometriä. Trumpin mukaan vuoden loppuun mennessä muuria olisi valmiina ainakin 450 mailia.

Trumpin mukaan edellisen kahden kuukauden aikana on ollut "alhaisin määrä laittomia rajanylityksiä moniin vuosiin".

Tartuntojen määrä noussut myös Arizonassa

Yhdysvalloissa on selvästi eniten tartuntoja ja koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa. Koronakuolemia on kirjattu jo yli 121 000 ja tartuntoja varmistettu yli 2,34 miljoonaa, kertoo Johns Hopkinsin -yliopisto.

Luvut vaihtelevat jokseenkin lähteen mukaan. Tarkkailusivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on tartuntoja yli 2,42 miljoonaa ja kuolemia yli 123 000. Väkilukuun suhteutettuna maassa on Worldometerin mukaan kirjattu miljoonaa asukasta kohden 373 koronaan liittyvää kuolemaa.

Suomessa vastaava suhdeluku on 59.

Tartuntojen määrät ovat pompanneet jälleen viime aikoina maan etelä- ja länsiosissa. Maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci varoitteli tiistaina, että Yhdysvalloissa on varauduttava pitkälliseen taistoon viruksen kanssa. Seuraavat kaksi viikkoa ovat Faucin mukaan kriittisiä maan kyvylle puuttua tartuntojen määrän nousuihin muun muassa Floridassa, Texasissa ja Arizonassa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut