Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maahanmuuttovirasto irtisanoo seitsemän vastaanottokeskusta

Vastaanottokeskusten paikkamäärä vähenee ja seitsemän keskuksen sopimukset irtisanotaan, kertoo Maahanmuuttovirasto STT:lle.

Irtisanottavat vastaanottokeskukset sijaitsevat Jämsässä, Kemissä, Lieksassa, Siilinjärvellä, Mänttä-Vilppulassa, Punkalaitumella ja Hangossa. Näiden yhteenlaskettu paikkamäärä on 1 220 paikkaa.

Jämsän vastaanottokeskuksen sopimus irtisanoutuu syyskuun loppuun mennessä. Muiden keskuksien sopimukset päättyvät joulukuun loppuun mennessä.

Lisäksi Rovaniemen, Kristiinankaupungin ja Tampereen keskusten paikkamääriä supistetaan yhteensä 168 paikalla.

Paiholan sekä Rauman keskukset lopettavat toimintansa kesäkuun lopussa. Aiemmin tässä kuussa Maahanmuuttovirasto ilmoitti lakkauttavansa Pudasjärven vastaanottokeskuksen.

Vuoden lopussa Suomessa jää toimintaan näillä näkymin yhteensä 30 vastaanottokeskusta.

Asukkaita ei ole riittävästi

Maahanmuuttovirasto perustelee vastaanottokeskusten lakkauttamista ja paikkamäärien supistamista ylikapasiteetilla.

– Jos meillä aiemmin oli raju kapasiteetin nosto, niin sitten tässä on nyt seuraavat vuodet tähän asti ollut raju kapasiteetin lasku, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen tänä vuonna puolet vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Maahanmuuttoviraston mukaan vuoden 2016 alkupuolella petipaikkoja oli noin 33 000, kun niitä nyt on noin 6300. Vuoden loppuun mennessä Maahanmuuttovirasto arvioi käytössään olevan noin 1400 ylimääräistä paikkaa.

Vastaanottokeskusten irtisanomisella ja paikkamäärien supistamisella keskusten täyttöaste pyritään saamaan noin 90 prosenttiin. Tällä hetkellä se on Maahanmuuttoviraston mukaan paikoin noin 70 prosenttia. Tyhjien paikkojen ylläpito on valtiolle kallista.

– Valtion varoilla huseerataan ja meillä on erityinen vastuu niiden varojen tarkoituksenmukaisesta käytöstä, Nuutinen toteaa.

Koronaviruspandemia hidasti lakkautuspäätösten tekemistä, sillä Maahanmuuttovirasto varautui pandemiauhkaan järjestämällä keskuksissa ylimääräisistä tiloista mahdollisesti tarvittavia karanteeni- ja eristystiloja.