Korkein oikeus (KKO) totesi ennakkopäätöksessään keskiviikkona, ettei Postin työntekijöiden hyväksi vuonna 2015 kaavailtuja tukilakkoja olisi saanut kieltää. KKO:n mukaan tukilakot olisivat olleet laillisia eikä DHL -kuljetusyhtiöillä ollut edellytyksiä vaatia niiden kieltoa.
KKO:n ennakkopäätöksellä ei ole vaikutusta käytännössä, koska tukilakkoja ei koskaan järjestetty. Sillä on kuitenkin periaatteellista arvoa.
KKO:n päätöksessä on kyse tilanteesta, jolloin Postin työntekijöitä koskeva työehtosopimus päättyi eikä uudesta päästy sopuun. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Suomen Merimies-Unioni SMU ja Julkisten ja Hyvinvointialojen Liitto JHL aikoivat ryhtyä tukilakkoihin postilaisten tukemiseksi.
Tukilakot olisivat pysäyttäneet DHL-yhtiöiden kuljetuksia. Yhdistykset perustelivat toimien kohdistamista myös DHL-yhtiöihin sillä, että Posti voisi siirtää kansainvälisiä kuljetuksiaan niille.
DHL-yhtiöt pitivät tukilakkoja syrjivinä sekä hyvän tavan vastaisina ja vaativat, että yhdistyksiä kielletään miljoonan euron sakon uhalla ryhtymästä tukilakkoon.
Käräjillä 500 000 euron uhkasakot
Käräjäoikeus määräsi kiellon ja 500 000 euron uhkasakon yhdistystä kohden. Tukilakot oli jo peruttu, kun käräjäoikeus antoi ratkaisun, jonka mukaan kiellolle oli perusteet. Käräjäoikeus piti yhteen, työtaistelun ulkopuoliseen kuljetusalan toimijaan kohdistettavia tukilakkoja kyseenalaisina. Myös hovioikeus katsoi, että tukilakkojen kieltämiselle väliaikaisella turvaamistoimella oli perusteet.
KKO puolestaan katsoi, etteivät kaavaillut tukilakot olleet syrjiviä ja hyvän tavan vastaisia eikä niiden kieltämiselle ollut edellytyksiä.
KKO myös muistutti, että työtaistelut nauttivat perusoikeussuojaa.
– Perusoikeussuojaa nauttivien intressien välisessä punnintatilanteessa tulee valita vaihtoehto, joka kokonaisuutena tarkastellen turvaa mahdollisimman hyvin kilpailevien perusoikeuksien samanaikaisen toteutumisen, KKO:n ratkaisussa sanotaan.