Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

STT:n tiedot: EU:n neuvoston oikeuspalvelulta vihreää valoa komission ehdottamalle koronaelpymissuunnitelmalle – 750 miljardin euron elpymisväline rahoitettaisiin yhteisellä lainalla

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin tehtävänä on laatia kompromissiehdotus elpymisvälineestä. AFP / LEHTIKUVA

STT

STT:n tietojen mukaan Euroopan unionin neuvoston oikeudellinen palvelu katsoo selvityksessään, että EU:n perussopimukset mahdollistavat EU-komission ehdottaman elpymisvälineen kaltaisen mekanismin perustamisen. Muun muassa Suomi oli pyytänyt asiasta selvitystä.

STT:n näkemän osion mukaan selvityksessä kuitenkin todetaan muun muassa, että väline ei saa johtaa EU:n yhteisen budjetin epätasapainoon. Mittava selvitys toimitettiin jäsenmaille tänään iltapäivällä.

Koronaviruspandemian aiheuttaman talouskriisin vuoksi EU-komissio on ehdottanut, että monivuotisen budjetin yhteyteen perustetaan 750 miljardin euron elpymisväline, joka rahoitetaan yhteisellä lainalla. Laina on tarkoitus taata kasvattamalla budjetin liikkumavaraa eli rahoituskehyksen omien varojen kattoa.

Elpymisvälineestä jaettaisiin noin 500 miljardia euroa jäsenmaille tukina ja 250 miljardia lainoina. Elpymisväline kytkeytyy tiiviisti yhteiseen budjettiin, joten tukirahat ohjattaisiin jäsenmaille budjetin rahoitusohjelmien kautta.

Neuvoston oikeudellisen palvelun selvityksessä korostetaan, että lainatut varat tulee ohjata ohjelmiin, jotka ovat luonteeltaan budjettia täydentäviä. Näin ne olisivat erillään vuotuisista menoista ja tuloista, ja budjettiteknisestä näkökulmasta epätasapainoa ei syntyisi.

EU:n periaatteiden mukaan budjetin tulojen ja menojen tulee olla tasapainossa.

Oikeudellinen perusta herättänyt huolta

Komission ehdotus yhteisestä lainasta on mittakaavaltaan poikkeuksellinen, ja sen oikeudellinen perusta onkin herättänyt keskustelua.

Suomessa esimerkiksi perustuslakivaliokunta on esittänyt huolen siitä, että EU:n elpymissuunnitelma ei välttämättä kaikilta osin ole EU:n oikeuden mukainen.

EU-maiden johtajat neuvottelivat elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista ensimmäisen kerran juhannusaattona. Kokouksen jälkeen pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi, että oikeudelliset kysymykset eivät merkittävästi nousseet muiden jäsenmaiden puheenvuoroissa esille.

Samassa yhteydessä Marin mainitsi Suomen pyytäneen arviota neuvoston oikeudellisesta palvelusta.

– Haluamme saada varmistuksen prosessin osana, että tämä (komission esitys) on myös perussopimusten mukainen, Marin sanoi.

Hallitus on jo aiemmin linjannut, ettei Suomi voi sellaisenaan hyväksyä komission elpymisväline-esitystä sellaisenaan, vaan haluaa siihen muutoksia. Hallitus on muun muassa linjannut, että elpymisvälineen kokoa tulisi pienentää ja siitä jaettavien lainojen määrää kasvattaa suhteessa tukiin.

Tällä hetkellä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel käy kahdenvälisiä keskusteluja jäsenmaiden kanssa. Michelin tehtävänä on laatia kompromissiehdotus elpymisvälineestä ja monivuotisesta budjetista, jotka muodostavat yhdessä noin 1 850 miljardin euron kokonaisuuden.

Michelin ehdotuksen valmistuttua ja neuvottelujen edettyä Suomen odotetaan tarkentavan kantaansa kokonaisuuteen. Päätökset Suomen kannasta tekee eduskunnan suuri valiokunta.

EU-johtajat kohtaavat seuraavan kerran heinäkuun puolivälissä ylimääräisessä huippukokouksessa. Huippukokous on johtajien ensimmäinen fyysinen kokoontuminen sitten koronaviruspandemian kärjistymisen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut