Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukonilma riehui Pohjois-Karjalassa – salamat sytyttivät rakennuspaloja

Ukkosrintamat kylvivät tuhoa Pohjois-Karjalassa illan ja alkuyön aikana, kertoo Pohjois-Karjalan pelastuslaitos tiedotteessa. Ensimmäinen ukkosrintama iski perjantai-iltana kuuden jälkeen ja toinen ennen yhtätoista.

– Täällä on tosi kova keli ja vielä näköjään uusi ukkospilvi nousee. Ukkosia piisaa näköjään tänä yönä, palomestari Sami Meriläinen arvioi STT:lle perjantain ja lauantain välisenä yönä puoli yhden jälkeen.

Toisen ukkosrintaman myötä Nurmeksessa Valtimon taajamassa syttyi salamasta tulipalo, jonka seurauksena asuinrakennus vaurioitui asuinkelvottomaksi.

– Salama iski sellaiseen vähän alle sataneliöiseen puurakenteiseen asuinrakennukseen. Asukkaat olivat siellä kotosalla ja havaitsivat tapahtuneen, Meriläinen kertoi.

Meriläisen mukaan rakennus syttyi palamaan toisesta päädystään. Pelastuslaitos sammutti paloa useilla yksiköillä ja palon leviäminen lähellä oleviin muihin rakennuksiin saatiin estettyä.

– Ei ole tiedossa tarkkaa paikkaa mihin (salama) on iskenyt. Todennäköisesti johonkin kattorakenteisiin.

Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Ilmoitus palosta tuli perjantai-iltana ennen puolta kahtatoista.

Juuassa salamanisku sytytti aamuviiden aikaan tulee lomamökin, joka tuhoutui lähes kokonaan. Naapurin kesäasukas oli pelastuslaitoksen mukaan kuullut kovan pamauksen ja nähnyt mökistä nousevan savua.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle mökki oli lähes täyden palon vaiheessa, ja sen katto romahtanut. Mökillä ei ollut palon syttyessä asukkaita.

Salama sytytti seuratalon kattorakenteet ilmiliekkeihin

Salama aiheutti rakennuspalon myös Lieksassa. Salama oli iskenyt Varpasen seurataloon ja aiheutti tulipalon rakennuksen kattorakenteissa.

– Kun pelastuslaitoksen yksiköt saapuivat paikalle, ullakko-osa oli täysin tulessa ja räystäitten alta tulivat liekit, kertoi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen palopäällikkö Mika Viertola STT:lle.

Viertola arvioi rakennuksen tuhoutuvan tulipalossa täysin. Pelastuslaitos teki paikalla jälkisammutusta aamuyöhön saakka.

Henkilövahinkoja tulipalosta ei tiettävästi tullut. Viertolan mukaan rakennuksessa ei oletettavasti asu ketään, vaan sitä käytetään kylän kokoontumisissa.

Viertolan mukaan palo ei ollut vaarassa levitä maastoon, koska vettä on satanut paljon ainakin Lieksan keskustassa. Salaman sytyttämä noin 250 neliömetrin suuruinen seuratalo sijaitsee Lieksan keskustasta noin 25 kilometriä Nurmeksen eli pohjoisen suuntaan.

Tulipaloa oli sammuttamassa henkilöstöä Lieksan, Nurmeksen ja Viekin paloasemilta. Ilmoitus palosta tuli lauantain puolella puoli yhden jälkeen.

Puut jyräsivät kolmen kesäasunnon rakennuksia

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan ensimmäinen ukkosrintama alkoi tehdä tuhoja Kontiolahti–Eno–Uimaharju-akselilla hieman iltakuuden jälkeen perjantaina. Tehtävät olivat lähinnä vahingontorjuntatehtäviä, kun myräkkä kaatoi yksittäisiä puita.

Joensuun Enossa trombi kaatoi puita kuitenkin laajemmalta alueelta. Trombi kaatoi satakunta puuta ja vaurioitti kesäasuntoja Jäsys-järven rannalla.

Trombin riehunta alkoi iltakuuden jälkeen. Paikalla ollut kesämökin omistaja kertoi palomiehille, että järveltä päin tuli ukonilma, voimakas tuuli ja raekuuro. Pian alkoi puita kaatua. Suurin osa puista oli täysikasvuisia mäntyjä.

Puiden alle jäi kolmen kesäasunnon rakennuksia. Osa niistä kärsi pahoja vaurioita. Puita oli niin paljon, että niiden raivaamiseen tarvittiin harvesteri. Puiden raivaus jatkuu pelastuslaitoksen mukaan lauantaina.