Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukonilma sytytti rakennuspaloja Pohjois-Karjalassa – trombi kaatoi puita Joensuussa

Ukkosrintamat kylvivät tuhoa Pohjois-Karjalassa perjantai-illan ja alkuyön aikana, Pohjois-Karjalan pelastuslaitos tiedottaa. Ensimmäinen ukkosrintama iski kuuden jälkeen illalla ja toinen ennen yhtätoista.

– Täällä on tosi kova keli ja vielä näköjään uusi ukkospilvi nousee. Ukkosia piisaa näköjään tänä yönä, palomestari Sami Meriläinen arvioi STT:lle perjantain ja lauantain välisenä yönä puoli yhden jälkeen.

Toisen ukkosrintaman myötä Nurmeksessa Valtimon taajamassa syttyi salamasta tulipalo, jonka seurauksena asuinrakennus vaurioitui asuinkelvottomaksi.

– Salama iski sellaiseen vähän alle sataneliöiseen puurakenteiseen asuinrakennukseen. Asukkaat olivat siellä kotosalla ja havaitsivat tapahtuneen, Meriläinen kertoi.

Juuassa salamanisku sytytti aamuviiden aikaan tuleen lomamökin, joka tuhoutui lähes kokonaan. Naapurin kesäasukas oli pelastuslaitoksen mukaan kuullut kovan pamauksen ja nähnyt mökistä nousevan savua.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle mökki oli ilmiliekeissä, ja sen katto romahtanut. Mökillä ei ollut palon syttyessä asukkaita.

Uudet ukkoset ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan tänäänkin mahdollisia Itä-Suomessa, mutta niiden odotetaan osuvan etelämmäksi kuin eiliset myräkät.

Salama sytytti seuratalon kattorakenteet ilmiliekkeihin

Salama aiheutti rakennuspalon myös Lieksassa. Salama iski Varpasen seurataloon ja aiheutti tulipalon rakennuksen kattorakenteissa. Pelastuslaitos arvioi yöllä rakennuksen tuhoutuvan täysin.

– Kun pelastuslaitoksen yksiköt saapuivat paikalle, ullakko-osa oli täysin tulessa, ja räystäitten alta tulivat liekit, kertoi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen palopäällikkö Mika Viertola STT:lle.

Viertolan mukaan palo ei ollut vaarassa levitä maastoon, koska vettä on satanut paljon ainakin Lieksan keskustassa. Salaman sytyttämä noin 250 neliömetrin suuruinen seuratalo sijaitsee Lieksan keskustasta noin 25 kilometriä Nurmeksen suuntaan.

Joensuun Enossa trombi kaatoi satakunta puuta ja vaurioitti kesäasuntoja Jäsys-järven rannalla.

Trombin riehunta alkoi iltakuuden jälkeen. Paikalla ollut kesämökin omistaja kertoi palomiehille, että järveltä päin tuli ukonilma, voimakas tuuli ja raekuuro. Pian alkoi puita kaatua. Suurin osa puista oli täysikasvuisia mäntyjä.

Puiden alle jäi kolmen kesäasunnon rakennuksia. Osa niistä kärsi pahoja vaurioita. Puita oli niin paljon, että niiden raivaamiseen tarvittiin harvesteri. Puiden raivaus jatkuu pelastuslaitoksen mukaan lauantaina.

Uuno-myrskyn tuhoja korjataan yhä

Torstaina iskeneen Uuno-myrskyn jälkiä korjataan yhä monin paikoin Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Myrsky katkaisi sähköt tuhansilta talouksilta, ja vielä lauantaina iltapäivällä ilman sähköä niistä oli noin 70.

Kainuun alueen sähköverkkoyhtiö Kajave arvioi saavansa loput viat korjattua lauantai-illan aikana. Se kertoo korjanneensa vaurioita läpi yön kolmenkymmenen työntekijän ja seitsemän metsäkoneen voimin.

Yhtiön mukaan tuhoutuneita sähköpylväitä oli kymmeniä, ja sähköverkkoa on jouduttu käytännössä rakentamaan uudelleen. Lauantaiaamuun mennessä joidenkin asiakkaiden sähkökatkon pituus oli jo ylittänyt 36 tuntia.

Yhtiö muistuttaa, ettei kaatuneita puita saa sähkölinjojen läheisyydessä raivata itse hengenvaaran vuoksi. Sen sijaan niistä tulee ilmoittaa sähköverkkoyhtiölle.