Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutissuomalainen: Vuokralaisilta vaaditaan yhä useammin henkilötakaajaa

Yhä useampi vuokranantaja vaatii vuokralaiselta henkilötakaajan, joka ottaa vastuulleen vuokralaisen mahdollisesti aiheuttamat taloudelliset vahingot, kertoo Uutissuomalainen .

Niin sanottua omavelkaista takausta vaativat etenkin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes kertoo jutussa, että henkilötakausta on alettu käyttää etenkin, jos vuokralaisella on maksuhäiriömerkintöjä. Takauksella vuokranantaja pystyy pienentämään omaa riskiään. Henkilötakaajaa voidaan vaatia vuokravakuuden lisäksi tai sen sijaan.

Kuluttajaliitto ja Vuokralaiset ry puolestaan suhtautuvat takauksen vaatimiseen kriittisesti. Niiden mukaan se asettaa vuokralaiset eriarvoiseen asemaan, sillä kaikilla ei ole verkostoa, josta löytyisi omavelkainen takaaja. Kuluttajaliitto suositteleekin etsimään ensisijaisesti asuntoa, johon ei vaadita takausta.

Omavelkainen henkilötakaus tarkoittaa Uutissuomalaisen mukaan käytännössä sitä, että jos vuokralainen jättää esimerkiksi vuokrat maksamatta tai aiheuttaa vahinkoa asunnolle, voi vuokranantaja vaatia suoritusta suoraan takaajalta kääntymättä vuokralaisen puoleen.

Suuret vuokra-asuntoyhtiöt ovat jutun mukaan vähentäneet jopa tavanomaisen vuokravakuuden vaatimista.