Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump ylisti USA:n tieteellistä lahjakkuutta ja syytti Kiinaa koronasalailusta

Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä puhunut presidentti Donald Trump on kehunut maansa reagointia koronavirustilanteeseen. Valkoisen talon nurmikolla puheensa pitänyt Trump ylisti maansa tieteellistä lahjakkuutta ja syytti samalla Kiinaa salailusta, jonka takia virus pääsi leviämään ympäri maailmaa. BBC:n mukaan Trump sanoi, että Kiinaa täytyy pitää täysin vastuussa koronatilanteesta.

Trump nosti jälleen esille myös maata ravistelleet rasismin vastaiset mielenosoitukset. Hänen mukaansa rasismia vastustavat mielenosoittajat eivät ole kiinnostuneita oikeudenmukaisuudesta tai toipumisesta.

– Heidän tavoitteensa on hajottaminen, Trump sanoi.

– Olemme parhaillaan päihittämässä radikaalin vasemmiston, marxilaiset, anarkistit, kiihottajat ja ryöstäjät, presidentti myös muotoili.

Lisäksi media päätyi Trumpin hampaisiin.

– Mitä enemmän valehtelette, mitä enemmän panettelette, mitä enemmän yritätte halventaa ja jakaa, sitä enemmän me työskentelemme kertoaksemme totuuden, ja me voitamme.

Trump puhui noin 15 minuutin ajan Valkoisen talon edustalla ja seurasi sen jälkeen vaimonsa Melania Trumpin kanssa lentoesitystä, ABC News kertoo.

Yhdysvalloissa vietettiin lauantaina itsenäisyyspäivää oloissa, joita maa ei ole kokenut aiemmin itsenäisyytensä aikana. Suuri osa paraateista ja kansanjuhlista oli peruttu tai järjestettiin virtuaalisesti maassa vellovan koronavirusepidemian vuoksi. Arvioiden mukaan vain joka viides yleisötapahtuma pystyttiin järjestämään normaalisti.

Trump kritisoi mielenosoituksia jo perjantaina

Trump piti puheen myös jo perjantaina paikallista aikaa. Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksissa Etelä-Dakotassa puhunut Trump kutsui viimeaikaisia mielenosoituksia "väkivaltaiseksi sekasorroksi". Rushmore-vuorella puheensa pitänyt Trump lisäksi nosti esille monumenttien vahingoittamisen.

– Kansamme todistaa armotonta kampanjaa, jonka tarkoituksena on pyyhkiä pois historiamme, häväistä sankarimme, poistaa arvomme ja aivopestä lapsemme, Trump pauhasi.

– Vihaiset väkijoukot yrittävät repiä alas perustajiemme patsaat, töhriä pyhimmät muistomerkkimme ja vapauttaa väkivallan aallon kaupungeissamme, hän jatkoi.

Trump lupasi, ettei Rushmore-vuoren muistomerkkiä ikinä sotketa. Lisäksi Trump sanoi, ettei koskaan lakkauta poliisivoimia tai poliisien oikeutta kantaa asetta.

Kanye West ilmoittautui mukaan presidenttikisaan

Räppäri ja viihdemoguli Kanye West on ilmoittautunut mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalikisaan. West kertoi asiasta itsenäisyyspäivänä Twitterissä .

– Meidän täytyy toteuttaa Amerikan lupaus luottamalla Jumalaan, yhdistämällä visiomme ja rakentamalla tulevaisuutemme. Pyrin Yhdysvaltain presidentiksi! #2020VISION, räppäri tviittasi.

On edelleen epäselvää, kuinka vakavissaan West on ehdokkuutensa suhteen. Tiedossa ei esimerkiksi ole, onko hän virallisesti rekisteröitynyt ehdokkaaksi.

Monissa osavaltiossa itsenäisten ehdokkaiden lisääminen ehdokaslistaan on edelleen mahdollista, Guardian kertoo.

Yhdysvalloissa on määrä järjestää presidentinvaalit marraskuussa. Mikäli West todella lähtisi mukaan presidenttikisaan, jatkaisi hän pitää perinnettä itsenäisistä tai kolmannen puolueen ehdokkaista, jotka haastavat kahden valtapuolueen ehdokkaat, Guardian kertoo. Esimerkiksi vuonna 1992 itsenäinen ehdokas, texasilainen miljardööri Ross Perot nappasi 19 prosenttia äänistä. Vuonna 2000 vihreiden ehdokkaana ollut Ralph Nader puolestaan nappasi vain kolme prosenttia äänistä, mutta hän sai otsaansa leiman demokraattiehdokas Al Goren mahdollisuuksien pilaajana.

Aiemmin näkyvää tukea Trumpille

West on aiemmin osoittanut tukensa Trumpille. Trump ja West tapasivat vuonna 2018 Valkoisessa talossa. Tapaamisessa otetuissa kuvissa räppäri muun muassa halaa presidenttiä.

Kuitenkin viime vuonna artisti kertoi, että hänen tukensa republikaani Trumpille oli tapa härnätä demokraatteja.

– Tulee vielä aika, kun minä olen Yhdysvaltain presidentti, West sanoi tuolloin haastattelussa.