Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tulsassa on havaittu koronatartuntapiikki Trumpin kampanjatapahtuman jälkeen

Presidentti Donald Trumpilla oli vaalikampanjatilaisuus Tulsassa kesäkuun loppupuolella. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa koronatartunnat ovat lähteneet nousuun Oklahoman Tulsassa vain vähän reilu kaksi viikkoa sen jälkeen, kun presidentti Donald Trump järjesti kaupungissa vaalikampanjatilaisuuden. Asiasta kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Tulsan terveysviraston johtaja tohtori Bruce Dart kertoi keskiviikkona lehdistötilaisuudessa, että kaupungissa on havaittu tällä viikolla korkeita tartuntamääriä. Kahden päivän aikana uusia tartuntoja on havaittu lähes 500 kappaletta.

Tulsan piirikunnassa oli varmistettu keskiviikkoon mennessä lähes 4 600 tartuntaa

Dartilta kysyttiin, onko tuoreella tartuntapiikillä yhteyttä Trumpin kesäkuun 20. päivänä järjestämään tapahtumaan. Dartin mukaan yli kaksi viikkoa sitten kaupungissa oli useita isoja tapahtumia, mistä voi hänen mukaansa vetää johtopäätöksiä.

Vaalitapahtuman aikoihin kaupungissa järjestettiin myös mielenosoituksia.

Vaalikampanjan työntekijöillä tartuntoja

Tulsa sijaitsee Oklahoman osavaltiossa. Oklahomassa on varmistettu Johns Hopkins -yliopiston mukaan tähän mennessä yhteensä noin 17 900 tartuntaa. Koronaan liittyviä kuolemia osavaltion alueella on kirjattu 452.

Trumpin kampanjan viestintäpäällikkö Tim Murtaugh kritisoi CNN:lle median suhtautumista suuriin tapahtumiin. Hänen mukaansa kesän mielenosoituksissa ei ole pidetty huolta koronatoimista, kun tuhannet "ryöstelivät, mellakoivat ja protestoivat kaduilla", mutta median mukaan tämä ei johtanut koronatartuntoihin.

Murtaughin mukaan taas Trumpin kampanjassa mitattiin kaikilta osallistujilta lämpö, sekä jaettiin maskeja ja käsidesiä. Osallistujien ei kuitenkaan ollut pakko käyttää maskeja. Hänen mielestään on selvää, että median huoli suurista yleisötilaisuuksista rajoittuu vain ja ainoastaan Trumpin kampanjatapahtumiin.

Useat Trumpin vaalikampanjan työntekijät saivat koronatesteissä positiivisia tuloksia ennen ja jälkeen Tulsan vaalitapahtuman. Samaisia henkilöitä oli ollut myös töissä Tulsan vaalitapahtumassa. Myös salaisen palvelun agenteilla on havaittu tartuntoja.

Houston perui republikaanien suurtapahtuman

Houstonin kaupunki on tuoreeltaan peruuttanut Texasin republikaanipuolueen tulevan osavaltiokokouksen kaupungin pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi. Asiasta ilmoitti kaupungin demokraattipormestari Sylvester Turner keskiviikkona paikallista aikaa.

Turnerin mukaan tapahtuma perutaan työntekijöiden, edustajien sekä muiden ihmisten terveyden ja turvallisuuden vuoksi. Turner kuvailee Houstonin olevan kansainvälisen pandemian kriisipesäke. Pormestari kommentoi asiaa lehdistötilaisuudessa.

Tapahtuma oli määrä järjestää ensi viikon loppupuolella. Vicen mukaan sisätapahtumaan oli määrä tulla ainakin 5 000 osallistujaa.

Turnerin mukaan hän on saanut viime päivinä useita varoituksia. Hän teki lopulta päätöksen kokoontumisen peruuttamisesta sen jälkeen, kun Houstonin terveysviraston edustaja David Persse arvioi tiistaina, että messukeskukseen kaavailtu tapahtuma aiheuttaisi välitöntä vaaraa.

Republikaanien suunnalta on tullut jo syytöksiä siitä, että Turner suhtautuu yleisiin kokoontumisiin epäjohdonmukaisesti. Harrisin piirikunnan republikaanipuolueen edustaja Paul Simpson syytti Turneria siitä, että hän on kääntänyt takkiaan kokoontumisten suhteen.

Kaupungissa on aiemmin hyväksytty muun muassa Black Lives Matter -liikehdintään liittyviä protesteja.

Houston sijaitsee aiemmin mainitussa Harrisin piirikunnassa.

Yli kolme miljoonaa tartuntaa

Koronatartuntojen määrät ovat lähteneet taas nousuun Texasissa ja monissa muissa osavaltioissa. Houstonissa oli keskiviikkoon mennessä varmistettu yli 40 000 koronatartuntaa.

Yhdysvalloissa on varmistettu edellisen vuorokauden aikana noin 55 000 uutta koronatartuntaa. Asia selviää Johns Hopkins -yliopiston keskiviikkona paikallista aikaa eli varhain torstaiaamuna Suomen aikaa päivitetyistä tiedoista.

Yhdysvallat on maailmanlaajuisesti koronan pahiten runtelema valtio. Keskiviikkona maa saavutti synkän rajapyykin koronatartunnoissa, kun varmistettujen tartuntojen määrä nousi yli kolmen miljoonan.

Todellisten lukujen uskotaan olevan kuitenkin paljon korkeampia johtuen keväällä testauskapasiteetissa havaituista ongelmista.

Uusia koronaan liittyviä kuolemia kirjattiin keskiviikkona 833, ja yhteensä koronakuolemia on ollut Yhdysvalloissa yli 132 000.

Epidemia vetäytynyt maan koillisosista

Trump vähättelee maan koronalukuja säännöllisesti ja väittää niiden johtuvan kesäkuun aikana tapahtuneesta testauskapasiteetin lisääntymisestä.

Tartuntojen määrät ovat nousussa erityisesti maan eteläosissa. Tartuntapiikkejä on havaittu ainakin Texasissa, Floridassa, Louisianassa ja Arizonassa.

Epidemia on sen sijaan perääntynyt lähes täysin pitkään Yhdysvaltain pahimman tautipesäkkeen synkkää manttelia kantaneesta New Yorkista, sekä myös muualta maan koillisosista.

Useissa osavaltioissa on jouduttu laittamaan jäihin koronarajoitusten helpottamiseen tähtääviä suunnitelmia. Toisaalla on jouduttu jopa palauttamaan jo kertaalleen poistettuja rajoituksia.

Keskiviikkoaamuna Trump vaati, että kaikki Yhdysvaltain koulut avaisivat ovensa syksyllä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut