Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oikeustieteellisiin opintoihin otetaan ilmoitettua enemmän opiskelijoita pisteytysvirheen takia

Opiskelijoita Helsingin yliopiston pääkirjastossa Kaisa-talossa Helsingissä joulukuussa. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnassa mukana olevat yliopistot ovat päättäneet, että pisteidenlaskussa paljastuneen virheen takia opintoihin otetaan enemmän opiskelijoita kuin oli alun perin tarkoitus.

Valinnastaan tiedon jo saaneet opiskelijat eivät menetä opiskelupaikkaansa, vaikka hakijoiden järjestys muuttuisi pisteiden korjaamisen myötä.

– Pitää paikkansa. Heidän asemansa ei muutu, vahvistaa valintakoelautakunnan puheenjohtaja, professori Antti Aine.

Osa hakijoista sai kokeessa virheellisesti miinuspisteitä tehtävistä, joihin olivat valinneet vaihtoehdon "ei vastausta". Tästä oli tarkoitus tulla nolla pistettä. Miinusta piti tulla ainoastaan vääristä vastauksista.

Pistelaskun virhe oli Aineen mukaan systemaattinen, eli järjestelmään merkittiin miinuspisteitä jokaisesta vastaamatta jääneestä tehtävästä.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui 620 hakijaa. Pistelaskun virhe koskettaa Aineen mukaan satoja hakijoita, mutta lisäpaikkoja tarvitaan vain joitakin kymmeniä.

Paikkoja peruttu vastaavissa tapauksissa viime vuosina

Lisäpaikat jakautuvat oikeustieteellisen alan yhteishaussa mukana olleiden yliopistojen kesken. Nämä ovat Helsingin, Itä-Suomen, Lapin ja Turun yliopistot.

Yliopistojen tekemä päätös poikkeaa aiemmin julkisuudessa olleista tapauksista, joissa opiskelupaikkoja peruttiin jälkikäteen virheellisten tulosten seurauksena. Aine ei halua verrata tapauksia toisiinsa.

– Lähtökohta on oikeudellinen tausta arvioinnissa, mutta kunkin tapauksen tausta on vähän erilainen.

Viime vuonna viiden Oulun yliopistoon kasvatustieteen koulutukseen hakeneen opiskelupaikka peruttiin jälkikäteen, vaikka he ehtivät jo saada tiedon valinnastaan. Tässä tapauksessa pisteitä oli syötetty väärin inhimillisen virheen seurauksena.

Vuonna 2017 Itä-Suomen yliopisto ilmoitti virheellisesti peräti 71 hakijan valinnasta. Tiedot korjattiin vielä saman päivän aikana, mutta julkisuudessa oli ainakin yksi tapaus, jossa hakija oli jo ehtinyt irtisanoa asuntonsa opiskelupaikan takia.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut