Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Amnesty: Ainakin 3 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan maailmanlaajuisesti – epäkohdista puhumista yritetty estää

Amnestyn mukaan koronavirus on ollut kuolettava tuhansille terveydenhuollon ammattilaisille. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yli 3 000 terveydenhuollon ammattilaista ympäri maailman on ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan kuollut koronavirustartunnan vuoksi.

Raportointiin liittyvien puutteiden vuoksi luku on todennäköisesti todellisuudessa vielä selvästi suurempi, järjestön tuoreessa raportissa arvioidaan.

Arvio perustuu 79 maan tietoihin. Eniten terveydenhuollon työntekijöitä on kuollut Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Britanniassa.

Britanniassa kuolleisuus on raportin mukaan ollut suurempaa tiettyjen terveydenhuollon ammattilaisten ja muiden kriittisten alojen työntekijöiden keskuudessa verrattuna työikäiseen väestöön yleisesti.

Ilmaisunvapautta rajoitettiin

Moni terveydenhuollon työntekijä on myös joutunut työskentelemään turvattomissa olosuhteissa, sillä henkilökohtaisista suojavarusteista on ollut pulaa kaikkien niiden 63 maan ja alueen osalta, josta tietoa saatiin, raportissa kerrotaan.

Joissain maissa työntekijät ovat joutuneet hankkimaan suojavarusteita itse tai muokkaamaan niitä muista tuotteista kuten roskapusseista ja sadetakeista.

Suojavarusteissa on raportoitu puutteita myös Suomessa.

– Sairaanhoitajaliiton kyselyn mukaan suojavarustepula johti pahimmillaan siihen, että laitoshuoltaja saattoi joutua käymään koronaepäiltyjen ja -positiivisten potilashuoneissa ilman suojavarusteita, sanoo Amnestyn Suomen-osaston talous- ja sosiaalioikeuksien asiantuntija Mariko Sato tiedotteessa.

Työolosuhteista protestoineiden työntekijöiden ilmaisunvapautta on Amnestyn mukaan paikoin yritetty rajoittaa viranomaisten tai työnantajan taholta.

Jotkut maat ovat kieltäneet mielenilmaukset tai reagoineet niihin voimakeinoin. Epäkohdista puhuneita työntekijöitä on joissain maissa irtisanottu. Egyptissä ja Venäjällä jotkut epäkohdista puhuneet työntekijät ovat saaneet syytteitä valheellisen tiedon levittämisestä.

Lisäksi terveydenhuollon työntekijät ovat raportin mukaan useassa maassa joutuneet väkivallan ja leimaamisen kohteeksi yleisön suunnalta.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut