Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kuluttaja-asiamiehelle uusia valvontakeinoja – voi määrä lainvastaisen sisällön poistettavaksi somesta

Muun muassa sosiaalisessa mediassa tehtyihin kuluttajansuojarikkomuksiin voidaan jatkossa puuttua uusin keinoin. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

STT

Kuluttaja-asiamies voi jatkossa määrätä poistettavaksi verkkosivuilta tai sosiaalisesta mediasta kuluttajansuojasäännöksiä rikkovan lainvastaisen sisällön.

Myös pääsyä tietylle verkkosivulle voidaan estää tai rajoittaa.

Kuluttaja-asiamies voi lisäksi jatkossa määrätä, että kuluttajille annetaan varoitustekstejä verkkosivuilla. Kuluttaja-asiamiehen tiedotteen mukaan verkkoon liittyvien uusien valvontakeinojen tavoitteena on puuttua huijausyrityksiin.

Viraston johtaja Outi Haunio-Rudanko sanoo, että uudet valvontakeinot ovat tervetulleita, sillä kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimaa on pidetty jo pitkään puutteellisena.

– Kuluttaja-asiamiehen toiminnan lähtökohta on edelleen neuvottelu elinkeinonharjoittajien kanssa. Vaikka valvontakeinot laajenevat, asiat hoidetaan jatkossakin ensisijaisesti neuvotteluteitse, hän sanoo tiedotteessa.

Kuluttaja-asiamies voi jatkossa pyytää poliisilta virka-apua

Aiemmin kuluttaja-asiamiehen keinovalikoimassa ei ole ollut suoraa taloudellista seuraamusta lain rikkomisesta. Uusi asetus antaa kuluttaja-asiamiehelle oikeuden esittää seuraamusmaksun määräämistä yritykselle, joka rikkoo tai laiminlyö tiettyjä kuluttajansuojasäännöksiä.

Lisäksi vastaisuudessa kuluttaja-asiamiehellä on oikeus saada aiempaa enemmän tietoa muun muassa yritysten rahavirroista. Kuluttaja-asiamies voi tehdä myös tarkastuksia yrityksiin ja koeostoja. Kuluttaja-asiamies voi tulevaisuudessa lisäksi pyytää virka-apua poliisilta.

Uudet keinot ovat käytettävissä tästä päivästä lähtien.

Uuden valvontakeinot tulevat voimaan EU-asetuksen myötä. Kuluttaja-asiamiehen tehtävänä on turvata kuluttajien asemaa ja valvoa kuluttajansuojalain noudattamista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut