Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

HKScan kapusi voitolle, vaikka pandemia söi tulosta – korona-ajan kotiruokailu lisäsi jauhelihan kysyntää

HK Scanin mukaan liiketulosta paransivat kaupalliset onnistumiset ja vähittäiskauppamyynnin vahva kasvu. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Lihayhtiö HKScanin vertailukelpoinen liiketulos oli 0,6 miljoonaa euroa voitollinen huhti-kesäkuussa, kun se oli vuotta aiemmin 2,5 miljoonaa euroa tappiolla. Liikevaihto oli viime vuoden tasolla noin 441 miljoonassa eurossa.

Yhtiö kertoo, että liiketulosta paransivat kaupalliset onnistumiset ja vähittäiskauppamyynnin vahva kasvu. Pandemia kuitenkin vaikutti yhtiön suoritukseen kaikilla markkina-alueilla. Toimitusjohtaja Tero Hemmilä kertoo tiedotteessa, että kuluttajat ostivat keväällä vähemmän jalostettuja tuotteita.

Kotona syöminen on lisääntynyt, ja kotiruokailussa kuluttajat suosivat esimerkiksi jauhelihaa, sanoo HKScanin talousjohtaja Jyrki Paappa STT:lle.

– Se on tyypillinen perustuote, jonka kysyntä lisääntyy, kun perheet jäävät kotiin eikä ole esimerkiksi kouluruokailua.

Grillikausi on Paapan mukaan käynnistynyt hyvin yhtiön markkina-alueilla. Grilliin on laitettu makkaraa ja broileria sekä jonkin verran pihviä ja sianlihaa.

Korona lohkaisi tuloksesta noin kaksi miljoonaa

Hemmilän mukaan koronapandemia heikensi HKScanin liikevaihtoa. Yhtiön arvion mukaan pandemian välitön vaikutus yhtiön vertailukelpoiseen liiketulokseen oli huhti-kesäkuussa noin kaksi miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja pitää epätodennäköisenä, että pandemian hellittäessä palattaisiin täysin sitä edeltäneisiin kulutustapoihin.

– Selkeä muutos on nähtävissä muun muassa ruoan verkkokaupassa, joka kasvoi moninkertaisesti verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan. Verkkokaupan kasvu tulee jatkuessaan ja vahvistuessaan muuttamaan toimintatapoja markkinassa selvästi, Hemmilä sanoo tiedotteessa.

Vientimarkkinoilla epävakaista

Yhtiön liiketoimintayksiköistä Tanska, Ruotsi ja Suomi paransivat vertailukelpoista liiketulostaan vertailukaudesta. Alkuvuoden aikana erityisesti Tanskan ja Ruotsin kehitys on ollut vahvaa.

Vientimäärä Kiinaan kasvoi selvästi viime vertailukaudesta pandemiasta huolimatta ja oli yhtiön mukaan lähes tavoitteen mukaisella tasolla. Paapan mukaan alkuvuosi lähtee Kiinan viennissä yleensä hitaasti liikkeelle, mutta loppuvuodesta meno on vauhdikkaampaa.

– Jää nähtäväksi, toistuuko tämä kaava, hän sanoo.

Yhtiö kertoo odottavansa epävakaisuutta kansainvälisillä lihamarkkinoilla loppuvuoden ajan.

HKScanin mukaan vahvistunut tulos luo vakaata pohjaa vuonna 2017 käynnistetyn Rauman siipikarjayksikön investoinnin toteuttamiseen.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut