Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Voro voi piipahtaa vaikka avoimesta ikkunasta, kun asukkaat ovat kaupassa – myös lomakuvien julkaiseminen voi houkutella varkaita

Asuntomurtojen määrä on viime viikkoina kääntynyt kasvuun. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Poliisi varoittaa kansalaisia asuntomurroista. Vuoden alkupuoliskolla asuntomurtoja on tilastojen valossa ollut tavanomaista vähemmän, mutta aivan viime viikkoina niiden määrä on kääntynyt kasvuun.

– Tähän on erityisesti vaikuttanut se, että rajat ylittävät rikolliset olivat samalla tavoin matkustusrajoitteiden kohteena kuin muutkin ihmiset, toteaa poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksen tiedotteessa.

Murtojen lisääntymiseen vaikuttavat myös lämpimät säät sekä ikkunoiden jättäminen avoimiksi. Suuri osa asuntoihin tunkeutumisista tapahtuu poliisin mukaan keskellä päivää, esimerkiksi asukkaiden kauppareissun aikana.

– Takapihan grillihetken aikana asunnon lukitsemattoman etuoven kautta on voitu piipahtaa pikaisesti sisällä anastamassa esillä ollutta omaisuutta, esimerkiksi lompakot, kertoo Aho.

Somen lomakuvat voivat houkutella varkaita

Tyhjältä näyttävä koti on omiaan houkuttelemaan varkaita, poliisi muistuttaa. Huomio kiinnittyy koteihin, joissa postilaatikko pursuaa postista tai nurmikko rehottaa leikkaamattomana. Myös sosiaalisessa mediassa julkaistut lomakuvat saattavat houkutella murtovarkaita.

– Asuntomurrot ovat usein sarjarikoksia, ja tekijät tarkkailevat kohteitaan mahdollisesti pidempäänkin, huomauttaa Aho.

Poliisi listaa tukun neuvoja murtojen välttämiseksi: koti kannattaa pitää asutun näköisenä, ovien ja ikkunoiden lukitus varmistaa, varoitus hälytysjärjestelmästä pitää esillä jos sellainen on. Edelleen pihalle ei kannata jättää esimerkiksi työkaluja, jotka voisivat helpottaa pääsyä asuntoon tai jotka ovat itsessään helppoja anastaa. Lomalle lähtiessä kannattaa sopia naapureiden tai tuttavien kanssa postilaatikon tyhjentämisestä ja jättää tarkat lomasuunnitelmat kertomatta sosiaalisessa mediassa.

Ja lopuksi: älä jätä vara-avaimia paikkoihin, joista jokainen rikollinen ymmärtää niitä etsiä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut