Useat suuret yritykset julkaisivat perjantaina aamupäivällä osavuosikatsauksen huhti–kesäkuulta. Odotetusti koronakriisin aikaansaamia madonlukuja saatiin varsinkin matkailuun liittyviltä aloilta.
Hotelliyhtiö Scandic julkisti hyvin synkät luvut toiselta neljännekseltä. Yhtiön liikevaihto romahti 86 prosenttia 665 miljoonaan Ruotsin kruunuun (64 miljoonaan euroon), kun se vuotta aiemmin oli runsaat 4 850 miljoonaa kruunua (noin 470 miljoonaa euroa).
Scandicin toipuminen alkoi varovasti alkukesän aikana lomakauden alkaessa, yhtiö kertoo osavuosikatsauksessaan. Kesäkuussa saavutettu huoneiden keskimääräinen 20 prosentin täyttöaste oli kuitenkin vielä kaukana vuoden takaisesta. Viime vuoden huhti–kesäkuussa täyttöaste oli 67 prosenttia.
– Vaikka pahin jakso on luultavasti takanamme, edessämme on suuria haasteita, sillä koronaviruksen vaikutukset vaikuttavat hotellialaan tulevaisuudessa, toimitusjohtaja Jens Mathiesen sanoo tiedotteessa.
Kärsineestä tuloksesta kertoi myös laivamoottoreita ja voimaloita valmistava Wärtsilä , jota rokotti risteilyalusten jääminen satamiin.
Yhtiön tulos ennen veroja heikentyi toisella neljänneksellä 57 prosenttia vuoden takaisesta 36 miljoonaan. Liikevaihto pysyi vakaana 1 220 miljoonassa eurossa lisääntyneiden laitetoimitusten ansiosta.
Wärtsilä varoo edelleen ennakoimasta näkymiään. Sen tilauskertymä laski 27 prosenttia 1 011 miljoonaan euroon.
Aluemediat myynyt Alma uskoo koronan vauhdittavan median murrosta
Mediayhtiö Alma Media puolestaan uskoo, että digitaalisten palveluiden kysyntä korona-aikana muuttaa kuluttajien tottumuksia pysyvästi. Kevätkauden tuloksestaan perjantaina kertonut Alma Media odottaa, että median rakennemuutos tämän myötä jatkuu ja voimistuu entisestään.
– Datan, analytiikan, koneoppimisen ja automaation merkitys lisääntyy vaatien kasvavia panostuksia teknologiainvestointeihin. Digitaalisessa mainonnassa haku- ja sosiaalisen median mainonnan, mobiili- ja videomainonnan sekä sisältömarkkinoinnin odotetaan edelleen kasvavan nopeimmin, Alma Media ennakoi.
Alma Median tulos ennen veroja painui huhti–kesäkuussa yli 40 prosenttia vuodentakaisesta 6,5 miljoonaan. Yhtiön laskema oikaistu liikevoitto jatkuvista toiminnoista painui vajaa 18 prosenttia noin 10 miljoonaan euroon. Selkeimmin koronan aiheuttama isku heijastui rekrytointiliiketoimintaan.
Yhtiön jatkuvien toimintojen liikevaihto heikkeni vuoden toisella neljänneksellä noin 53 miljoonaan, jossa oli laskua vuoden takaisesta noin 18 prosenttia.
Tuloskauden aikana toukokuussa Aamulehti ja Satakunnan Kansa siirtyivät Alma Medialta Sanoman omistukseen. Sanoma on STT:n suurin omistaja.
Nordea: kriisin vaikutuksia liian varhaista arvioida
Pankkipuolella Nordean konsernijohtaja Frank Vang-Jensen arvioi, että on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä koronakriisin pitkän aikavälin vaikutuksista yrityksille. Pankin oman toiminnan hän kertoo jatkuneen keväällä täydellä teholla.
– Verkkokaupan, mobiilimaksamisen ja digitaalisen asiakaspalvelun kasvusuuntaus on näkynyt selvästi meille pankkina.
Nordean oma liikevoitto painui 306 miljoonaan euroon, kun se oli vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin 900 miljoonaa euroa. Laskua oli 66 prosenttia.
Konserni kertoo tiedotteessaan, että sen taloudellinen asema on yhä vahva. Nordea kertoo tehneensä tiukan stressitestin, jonka mukaan pankki pystyy tukemaan asiakkaita ja säilyttämään osingonmaksukykynsä.
Ericsson kaipaa Euroopalta 5g-investointeja
Tuloksensa julkaisivat myös ruotsalaiset Telia ja Ericsson.
Teleyhtiö Telian oikaistu liiketulos jatkoi laskuaan huhti–kesäkuussa. Edellisvuoden samaan neljännekseen verrattuna tulos laski runsaat kuusi prosenttia 2 939 miljoonaan Ruotsin kruunuun (284 miljoonaa euroa). Lasku oli kuitenkin maltillisempaa kuin alkuvuonna, jolloin korona puraisi tuloksesta neljänneksen vuotta aiempaan verrattuna.
Oikaistu liikevaihto nousi vajaat neljä prosenttia 7,7 miljardiin kruunuun (748 miljoonaa euroa). Yhtiön uuden toimitusjohtajan Allison Kirkbyn mukaan koronapandemian vaikutukset ovat vuoden ensimmäisen puoliskon aikana nipistäneet siitä noin puoli miljardia kruunua (noin 48 miljoonaa euroa).
Verkkoyhtiö Ericssonin mukaan koronapandemian vaikutus sen tulokseen oli vähäinen, ja tulos pysyikin korkealla. Liikevoitto kohosi kolmella prosentilla 3,9 miljardiin Ruotsin kruunuun (377 miljoonaa euroa) vuoden takaisesta. Liikevaihto kohosi prosentilla 55,6 miljardiin kruunuun (5,4 miljardia euroa).
Koronan sijaan Börje Ekholm huolestui tiedotteessa siitä, että Eurooppa jää muita maanosia jälkeen tulevaisuuden digi-infrastruktuurin rakentamisessa. 5g-verkot ovat Ekholmin mielestä avaintekijä talouden pitkän tähtäimen kilpailukyvyn määrittämisessä, sillä ne kiihdyttävät talouden kasvua, houkuttelevat investointeja sekä nopeuttavat teknologisia innovaatioita.
– Sijoituksemme tutkimukseen ja kehitykseen ovat tehneet meistä 5g-johtajan, jolla on todistettu suorituskyky ja kuluhyötyjä asiakkaillemme, Ekholm sanoo tiedotteessa.
Korona vaikutti etenkin Koneen uuslaitemarkkinaan
Koronaan liittyvät rajoitustoimet kurittivat myös hissiyhtiö Konetta. Koronapandemia vaikutti vuoden toisella neljänneksellä Koneen hissi- ja liukuporrasmarkkinaan. Monissa paikoissa rajoitustoimet johtivat esimerkiksi rakennustyömaiden sulkemiseen ja tuotannon rajoittamiseen. Toisen vuosineljänneksen aikana korona vaikutti eniten Euroopassa, Pohjois-Amerikassa sekä useissa Aasian ja Tyynenmeren alueen maissa, kun taas Kiina toipui voimakkaasti haastavasta ensimmäisestä vuosineljänneksestä.
Koronapandemia vaikutti etenkin saatuihin tilauksiin. Yhtiön saadut tilaukset laskivat huhti–kesäkuussa 9,4 prosentilla vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna.
Kokonaisuudessaan Koneen oikaistu liikevoitto oli huhti–kesäkuussa 324,6 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 319,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 0,3 prosenttia ja oli 2 532,1 miljoonaa euroa.
Koneen mukaan sen huoltoliiketoiminta on välttämättömäksi määriteltynä palveluna jatkunut ilman merkittäviä häiriöitä.
Uuslaitemarkkinan kysyntä kuitenkin laski useilla alueilla. Kone ennustaa markkinanäkymissään, että tänä vuonna uuslaitemarkkina laskee koronapandemian takia muualla paitsi Kiinassa.