Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Ex-oikeuskansleri Jonkka haluaisi laittaa ministerinvastuun uusiksi

Ex-oikeuskansleri Jaakko Jonkka haluaisi laittaa ministerien oikeusvastuun uusiksi, kertoo Yle .

Jonkan mielestä ministerivastuuasioiden poliittisesta käsittelystä eduskunnassa olisi luovuttava. Hänen mukaansa oikeudellinen prosessi on vaarassa politisoitua, kun poliitikot päästetään ääneen suuressa salissa.

– Minusta on rikosprosessuaalisesti luonnotonta, että eduskunnan suuri sali käy keskustelua ja äänestää puhtaasti oikeudellisesta kysymyksestä. Äänestetään siitä, onko perusteita jatkaa yksittäisen rikosasian käsittelyä tuomioistuimessa. Siinä on oikeudellisen ja poliittisen kuvion sekamelskan vaara, Jonkka sanoo Ylen haastattelussa.

– Käsittelyn pitäisi mennä normaaliin tapaan, kuten rikosasioita käsiteltäessä tapahtuu. Syyteharkinnan tekisi oikeudellinen elin eli esimerkiksi valtakunnansyyttäjä tai oikeuskansleri.

Jonkka käsittelee ministerivastuukysymystä tuoreessa kirjassaan Oikeusvaltion puolesta. Hän korostaa, ettei ministerinvastuukysymystä puidessaan ota kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin kuten esimerkiksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) rikosepäilyihin, jotka liittyvät hänen toimintaansa al-Holin leirissä olleiden suomalaisten kotiuttamisessa.