Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulen viemää -tähti Olivia de Havilland on kuollut 104-vuotiaana

Tuulen viemää -elokuvan tähti Olivia de Havilland on kuollut 104-vuotiaana, asiasta kertovat useat kansainväliset mediat. Hänen tiedottajansa mukaan de Havilland kuoli vanhuuteen kotonaan Pariisissa.

BBC :n mukaan De Havilland oli ennen kuolemaansa ollut yksi viimeisistä Hollywoodin niin sanotun kulta-ajan ja vuoden 1939 klassikkoelokuvan elossa olleista tähdistä.

– Viime yönä, maailma menetti kansainvälisen aarteen, ja minä menetin rakkaan ystävän ja rakastetun asiakkaan, de Havillandin entinen asianajaja Suzelle M. Smith kertoi yhdysvaltalaislehti Varietylle .

Varietyn mukaan hän oli kantanut Tuulen viemää -elokuvan viimeisen elossa olevan tähden titteliä jo yli 50 vuoden ajan. Vivien Leigh, Leslie Howard ja Clark Gable olivat kaikki kuolleet jo paljon aiemmin.

Vanhin Oscarilla palkittu esiintyjä

De Havilland sai Tuulen viemää -elokuvasta yhden yhteensä viidestä Oscar-ehdokkuudestaan. De Havilland voitti elämänsä aikana kaksi pääosa-Oscaria. Pystit tulivat 1940-luvun lopulla elokuvista Kuolematon rakkaus ja Perijätär.

BBC:n mukaan de Havilland oli ennen kuolemaansa vanhin elossa oleva Oscarilla palkittu esiintyjä.

De Havilland oli syntynyt BBC:n mukaan Tokiossa vuonna 1916 ja muuttanut pian sen jälkeen Kaliforniaan perheensä kanssa. Hän oli asunut Pariisissa 60-luvulta lähtien.

De Havillandin läpimurtorooli oli BBC:n mukaan elokuvassa Kapteeni Blood, jossa hän esiintyi toisen Hollywood-legendan miekkailusankarina tunnetun Errol Flynnin rinnalla. Elokuva julkaistiin vuonna 1935, kertoo Variety.

Kapteeni Bloodia seurasi sarja seikkailuelokuvia, joissa de Havilland ja Flynn esiintyivät rinta rinnan. Näistä tunnetuin lienee vuoden 1938 elokuva Robin Hoodin seikkailut.

Flynnin kanssa tehtyjen elokuvien jälkeen hänelle annettiin rooli Margaret Mitchellin romaaniin perustuvan Tuulen viemää -elokuvan Melaniena. Elokuvan ohjasi David O. Selznick.

Studioiden ote kirposi De Havillandin lakiin

Elokuvarooliensa lisäksi de Havillandin uraa ja elämää leimasi muun muassa hänen myrskyisä suhteensa näyttelijäsiskoonsa Joan Fontaineen.

Kiistaa ei auttanut sekään, että heidät molemmat laitettiin ehdolle samasta naispääosa-Oscarista vuonna 1942. Fontaine selviytyi tuolloin kisan voittajaksi ja pokkasi palkinnon Alfred Hitchcockin ohjaamasta elokuvasta Vaarallisia valheita.

De Havillandin nuorempi sisko Fontaine kuoli 96-vuotiaana vuonna 2013.

De Havilland oli BBC:n mukaan myös keskeisessä roolissa Hollywoodin studiojärjestelmää kohdanneessa murroksessa. Hän otti yhteen studioiden kanssa aikana, jolloin niillä oli täysi valta näyttelijöihinsä.

Näyttelijälegenda haastoi Warner Brothersin oikeuteen vuonna 1943 Screen Actors Guild -näyttelijäjärjestön tukemana. Studio oli tätä ennen pidentänyt de Havillandin sopimusta rangaistuksena rooleista kieltäytymiselle.

BBC:n mukaan Kalifornian korkein oikeus päätti jutun hänen hyväkseen. Päätös tunnetaan myös De Havillandin lakina, joka höllensi studioiden otetta tähtiensä ympärillä.