Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Afganistanissa tunnustellaan taas mahdollisuutta rauhanneuvotteluihin – Taleban julisti viikonlopuksi kolmen päivän tulitauon

Afganistanissa maan hallinto ja ääriliike Taleban tunnustelevat mahdollisuutta aloittaa jälleen rauhanneuvottelut. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Afganistanissa maan hallinto ja ääriliike Taleban tunnustelevat jälleen mahdollisuutta aloittaa rauhanneuvottelut.

Maan presidentti Ashraf Ghani sanoi tiistaina odottavansa, että neuvottelut voisivat alkaa viikon sisällä. Ghani kertoi hallinnon saavan pian päätökseen tuhansien Taleban-vankien vapautukset, josta osapuolet sopivat helmikuussa.

Tämän jälkeen ääriliike puolestaan ilmoitti julistavansa tulevalle viikonlopulle kolmen päivän tulitauon. Tulitauon määrä alkaa perjantaina ja kestää muslimien id al-adha -juhlan ajan.

Yhdysvallat toivoi osapuolten pääsevän pian neuvottelupöytään.

– Tulitauko on tervetullut. Afganistanilaiset ansaitsevat rauhallisen juhla-ajan, Yhdysvaltain väliaikainen Kabulin-lähettiläs Ross Wilson kommentoi Twitterissä.

Wilson sanoi odottavansa, että molemmat osapuolet pitävän kiinni sitoumuksistaan ja siirtyvät ripeästi neuvotteluihin.

Aiemmat tulitauot ovat johtaneet taistelutoimien nopeaan palautumiseen. Uutistoimisto AFP:n mukaan lyhyellä tulitauolla yritettiin vauhdittaa rauhanneuvotteluja viimeksi toukokuussa. Sitä edeltävä tulitauko oli vuonna 2018.

Neuvottelut piti aloittaa maaliskuussa

Yhdysvallat ja Taleban sopivat helmikuussa, että Yhdysvaltojen on määrä vetää Afganistanista joukkonsa, jotka ovat olleet maassa vuodesta 2001 asti. Tuolloin Yhdysvallat liittolaisineen hyökkäsi Afganistanin syyskuun tuhoisien terrori-iskujen jälkeen.

Sopimuksessa edellytettiin Afganistanin hallintoa vapauttamaan jopa 5 000 Taleban-vankia. Talebanien oli puolestaan määrä vapauttaa tuhatkunta Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä. Osapuolten rauhanneuvottelujen sovittiin alkavan maaliskuussa, mutta toistaiseksi ne ovat lykkääntyneet erimielisyyksien ja yhteenottojen takia.

Vaikka Taleban on lopettanut hyökkäykset kansainvälisiä joukkoja vastaan, se on kohdistanut lähes päivittäisiä hyökkäyksiä Afganistanin turvallisuusjoukkoihin.

Vajaan kahden vuosikymmenen aikana konfliktissa on kuollut kymmeniätuhansia siviilejä. Moninkertainen määrä ihmisiä on haavoittunut ja joutunut lähtemään kodeistaan.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut