Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Dopingaineita koskeva laaja rikostutkinta valmistui: kiellettyjä aineita myytiin Tor-verkossa ja toimitettiin postipaketeilla ostajille

Tulli ja keskusrikospoliisi (KRP) kertovat saaneensa valmiiksi laajan dopingaineisiin liittyvän esitutkinnan.

Viranomaiset epäilevät, että vuosina 2017–2020 on tuotu maahan, myyty ja levitetty suuri määrä kiellettyjä doping- ja lääkeaineita.

Myynti on tapahtunut pääosin internetissä anonyymin Tor-verkon kauppapaikoilla. Toimitukset myyjältä ostajalle ovat tapahtuneet yleensä postipaketeilla, tiedotteessa kerrotaan.

Esitutkinnassa on selvitetty useita kymmeniä Suomeen tuotuja pakettilähetyksiä, jotka ovat sisältäneet kiellettyjä dopingaineita. Aineita on myyty Tor-verkon ohella myös katukaupassa ympäri Suomea.

– Tulli ja poliisi takavarikoivat huomattavia määriä doping- ja lääkeaineita sekä postiliikenteestä että kotietsinnöillä. Lisäksi saimme Tor-verkossa toimineen Silkkitie-kauppapaikan takavarikoitujen palvelintietojen perusteella selvitettyä asiakkaille päätyneitä myyntejä vuosilta 2017–2019, sanoo tutkinnanjohtaja Pekka Jauhola Tullista tiedotteessa.

Tulli takavarikoi Silkkitie-kauppapaikan palvelimen viime vuoden keväällä. Silkkitie oli yksi tunnetuimmista huumausaineita myyneistä kauppapaikoista, jotka toimivat anonyymissa Tor-verkossa. Huumekauppaa käytiin nimimerkkien suojissa ja maksuvälineenä käytettiin virtuaalivaluutta bitcoinia.

Suomeen tuotiin lähes 100 000 tablettia dopingaineita

Tullin ja KRP:n mukaan dopingaineita on tuotu maahan ja välitetty lähes 100 000 tablettia sekä ampulleihin pakattuja nestemäisiä dopingaineita noin 20 litraa. Lisäksi reseptilääkkeiksi luokiteltuja lääkevalmisteita epäillään myydyn yli 27 000 tablettia.

Esitutkinnassa selvisi, että rikoksesta epäillyt olivat hankkineet dopingtablettien tekoon soveltuvan koneen. Tablettien valmistusta ei kuitenkaan ehditty aloittaa ennen kuin viranomaiset puuttuivat peliin.

Pelkästään Tor-verkossa tehtyjen kauppojen arvo on esitutkinnan perusteella ollut noin 350 000 euroa. Rahaliikenne on hoidettu enimmäkseen bitcoineilla. Osa kaupoista on maksettu käteisellä.

Esitutkinnassa on takavarikoitu käteistä ja bitcoineja.

Kaksi miestä yhä vangittuna

Tulli ja KRP ovat tutkineet rikoskokonaisuutta viime syksystä alkaen.

Dopingaineita on hankittu pääosin Baltiasta, Romaniasta ja Bulgariasta. Viime syksynä Saksan tulli takavarikoi yhden huomattavan suuren pakettilähetyksen, tiedotteessa kerrotaan.

Esitutkinnassa on ollut kiinni otettuna lähes 20 ihmistä. Kaksi miestä on yhä vangittuna, tutkinnanjohtaja Jauhola sanoo STT:lle.

Jauholan mukaan rikoksesta epäiltynä on noin 20 ihmistä, jotka ovat miehiä ja naisia.

Tutkittavina rikosnimikkeinä on ollut muun muassa useita törkeitä dopingrikoksia, salakuljetus ja lääkerikos. Samassa yhteydessä on tutkittu myös rahanpesua.

Kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan lähiaikoina.

Poliisimies epäiltynä törkeistä dopingrikoksista

Epäiltyjen joukossa on Helsingin poliisissa työskennellyt vanhempi rikoskonstaapeli. Hänen asiassaan tutkinnanjohtajana on ollut erikoissyyttäjä Jukka Haavisto.

Haavisto kertoo STT:lle, että vanhempaa rikoskonstaapelia epäillään törkeistä dopingrikoksista.

Poliisimies on ollut virasta pidätettynä joulukuusta lähtien. Mies oli aiemmin vangittuna, mutta hänet on sittemmin vapautettu.

Haavisto vahvistaa aiemmin Helsingin Sanomille kertomansa tiedon, että vanhemman rikoskonstaapelin epäillään ajautuneen dopingaineiden kauppaan oman käytön seurauksena.

---

Korjattu klo 12.40: 1. väliotsikossa luki virheellisesti, että tabletteja oli yli 100 000, mutta niitä oli lähes 100 000.