Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustajat pääsevät nyt tarvittaessa koronavirustestiin Helsinki-Vantaalla – testattujen määristä julkistetaan tietoa vain viikoittain

Lentomatkustajat pääsevät nyt tarvittaessa koronavirustestiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Testit lentoasemalla aloitettiin maanantaiaamuna.

Matkustajille on tarjolla Helsinki-Vantaalla myös terveysneuvontaa, kertoi Vantaan kaupunki.

Lentoaseman neuvontapisteellä arvioidaan, onko matkustajan syytä mennä koronavirustestiin. Matkailijat saavat myös ohjeita jatkohoidosta, testituloksen ilmoittamisesta sekä positiivisen testituloksen aiheuttamista jatkotoimista.

Kaikkia matkustajia ei testata. Vantaan kaupungin mukaan testaukseen valikoituvat he, jotka epäilevät saaneensa koronavirustartunnan tai joilla on koronavirukseen viittaavia oireita.

STT pyysi Vantaan kaupungilta maanantaina päivällä arviota siitä, millainen määrä ihmisiä oli aamupäivällä testattu ja miten testaamisen alku oli sujunut.

– Olemme päättäneet tiedottaa lentoaseman virustestien tilanteesta ja etenemisestä viikoittain. Ensimmäiset tiedot annamme julki tämän viikon lopulla tai ensi viikon alussa, kertoi Vantaan terveyspalvelujohtaja Piia Vuorela.

Testeistä ei julkisiin kulkuneuvoihin

Koronan varalta testatut matkustajat sekä he, jotka tulevat sellaisista maista, joista tuleville suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia, eivät saa poistua Helsinki-Vantaan lentoasemalta julkisilla kulkuneuvoilla.

Lentoaseman terveysneuvontapiste sijaitsee Finavian infopisteen läheisyydessä, ja koronatestaus tehdään lentoaseman ison lähtöhallin yläkerrassa sijaitsevassa kongressitilassa.

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi vastaa neuvonta- ja koronatestauspisteen toiminnasta yhdessä Huslabin kanssa. Yhteistyössä on mukana myös Finavia sekä lentokentän muita toimijoita.

Lentoaseman matkustus- ja koronaturvallisuutta varten kehitetyt toimet on suunnitellut ja käynnistänyt sosiaali- ja terveysministeriön nimittämä työryhmä.

Maskisuositus turvavälipulmien vuoksi

Finavia on suosittanut, että Helsinki-Vantaalla matkustajat käyttäisivät kasvomaskia. Koska kyseessä ei ole määräys vaan suositus, sen noudattamista ei erikseen tilastoida tai seurata, kertoo Elina Suominen Finavian viestinnästä.

– Joskus koneeseen jonottavista puolella on maski, joskus valtaosalla. Maskin käyttöaste näyttää vaihtelevan esimerkiksi sen mukaan, mihin suuntaan lento on menossa. Lisäksi kunkin lentoyhtiön omalla ohjeistuksella saattaa olla merkitystä maskien käyttöasteelle lentoasemalla, Suominen sanoo.

– Osa matkustajista myös saattaa pistää maskin kasvoilleen vasta mennessään sisälle lentokoneeseen.

Suominen muistuttaa, että esimerkiksi jonotettaessa lentoasemalla matkustaja ei aina pysty itse vaikuttamaan siihen, että turvaväli muihin säilyy riittävänä.

– Siitäkin syystä annoimme maskisuosituksen.

Lukuisten lentoyhtiöiden tavoin Finnair on määrännyt, että kaikkien sen matkustajien on pidettävä lennoilla kasvomaskia. Maskin käyttöpakosta kerrotaan Finnairin viestinnän mukaan jo lennon varausvaiheessa matkustajille. Siksi valtaosa Finnairin matkustajista tuo itse maskin mukanaan lentoasemalle. Näin Finnair joutuu antamaan kasvomaskin vain harvoille asiakkailleen.